Hledá recept na štěstí

21. 4. 2018 – Česká republika, Evropa
Jana Patková
Jana Patková

Proč ho nechal legendární archeolog Zahi Hawass dvě hodiny čekat? Čím ho překvapil horolezec Reinhold Messner a co poradila vnučka legendárního oceánologa Céline Cousteau? O zákulisí pořadu Hausbot Petra Horkého vypráví Petr Horký.

Proč se tvé rozhovory s osobnostmi světového významu, které nyní s velkým ohlasem vysílá Prima, jmenují zrovna „hausbot“?

Protože jsem původně točil jednoduché podcastové rozhovory pro web cestovatelů právě na svém hausbotu, což je můj ateliér. Tím to začalo.

A proč je tedy tvým ateliérem hausbot?

Jsem na něm relativně blízko centra Prahy, ale mentálně v úplně jiném světě. Myšlenkami se snadno dostanu na cestu kamkoli, přitom ale zůstávám blízko k lidem. Kotvím na Smíchově.

S Freyou Hoffmeister, legednární kajakářkou, která vlastní silou obeplouvá celé kontinenty  (foto festival Obzory)
S Freyou Hoffmeister, legednární kajakářkou, která vlastní silou obeplouvá celé kontinenty (foto festival Obzory)

Reinhold Messner, Céline Cousteau, Leopold Pospíšil, Miroslav Bárta, Jane Goodall, Freya Hoffmeister či Miroslav Zikmund, to jsou osobnosti, které už jsme mohli v Hausbotu na Primě vidět. Co mají společného, jak jsi je vybíral?

Jsou to osobnosti světového dosahu a významu, se kterými už jsem měl čest se setkat. To je společný nominační rys. Až v průběhu natáčení jsem zpětně zjistil, že mají navíc společný podobný pohled na svět. Třeba Messner v mnoha ohledech stejný jako Jane Goodall… Ti lidé se totiž z vlastní zkušenosti a praxe shodují, že nejefektivnější je spolupráce, že k cíli nevede jiná cesta než skrze vytrvalou práci – a všechny řečičky o nečekaném štěstí jsou prostě... jenom řečičky. Když tohle řeknou světové osobnosti dneška, nejsou to banality, ale věci k zamyšlení.

Světově významný antrolopolg Leopold Pospíšil při převzetí ceny Neuron za celoživotní dílo (foto Neuron)
Světově významný antrolopolg Leopold Pospíšil při převzetí ceny Neuron za celoživotní dílo (foto Neuron)

Kdo tě při natáčení nejvíc překvapil?

Určitě Leopold Pospíšil, světový antropolog českého původu, který založil nové odvětví – antropologii práva, a byl poradcem amerických prezidentů. Čekal jsem decentního moudrého profesora, který shlíží z piedestalu na okolní svět. Starý a moudrý byl, ale duševně byl mladý, každé téma dokázal dramaticky rozetnout. Neměl problém říci, že podle něj by byla Hillary Clintonová pro Ameriku pohromou a Donald Trump že je naděje. Jeho pohled na svět je jinak polarizován než u nás na sluníčkáře versus xenofoby. On, alespoň podle mne, díky svým zkušenostem a znalostem dělí lidi na ty, co říkají pitomosti a kecají, a ty, co říkají věci, které mají logiku. To se v tom našem domácím dělení dost často prolíná  v jedné i druhé „partě”.

Natáčení s archeologem, prof. Miroslavem Bártou přímo v egyptském Abúsíru (foto Pavel Otevřel)
Natáčení s archeologem, prof. Miroslavem Bártou přímo v egyptském Abúsíru (foto Pavel Otevřel)

Jak se s takovými celebritami pracovalo? Máš nějaké „pikantní historky z natáčení“?

Tak třeba nejslavnější archeolog současnoti Zahi Hawass, který vyřešil záhadu Tutanchamónovy smrti, nás nechal s postavenou technikou dvě hodiny čekat. Dal nám pocítit svůj význam. Bál jsem se proto, že se potkáme s někým, kdo se bude vytahovat. Ale přijel obrovský profík, který si navzdory svému věku sedl na šutr, kam jsem mu ukázal, a tam celou dobu vydržel. Pak se musel chudák rozhýbat... Pochopil jsem, že jeho zpoždění bylo dáno pracovním nasazením.

Bavilo mě natáčení s Céline Cousteau – povídali jsme si o tom, jak ona cestuje se svými dětmi a proč to považuje za jednu ze zásadních činností, které by měli rodiče dělat. Dala několik receptů, jak s dětmi přečkat dlouhý let letadlem.

Podělíš se o nějaký?

Třeba že do letadla bere novou hračku či knížku a také několik dobrot – vždy ovoce – které má různě zabalené. Malý synek tak vždy věděl, že ho čeká objevování a radostné překvapení.

Céline Cousteau - pokračovatelka slavného jména oceálonologů (foto Michael Clark pro Cause Centric Production)
Céline Cousteau - pokračovatelka slavného jména oceálonologů (foto Michael Clark pro Cause Centric Production)

Pobavil či rozesmál tě někdo?

Pan Zikmund. Zeptal jsem se ho, co mu na nové knize Století Miroslava Zikmunda dělá největší radost. Odpověděl – že je to jeho poslední kniha.

Miroslav Zikmund ve své pracovně v prvním patře zlínské vily u mapy všech svých expedic (foto Jindřich Böhm)
Miroslav Zikmund ve své pracovně v prvním patře zlínské vily u mapy všech svých expedic (foto Jindřich Böhm)

Jak dlouho trvá příprava takového pořadu?

Celé je to rok a půl práce. Dva poslední rozhovory teprve budeme točit – 25. dubna Deepak Chopra, což je kouč amerických prezidentů a světových byznysmenů, světová autorita v oblasti osobního rozvoje. Protože jedním z jeho východisek je i indické náboženství, těším se na míchaní východu a západu v jeho podání. Úplně poslední bude Meik Wiking, šéf Institutu pro výzkum štěstí v Kodani. Říkal jsem si, že když Dánové setrvale vyhrávají v průzkumech o nejspokojenější národ, chtěl bych hausbot zakončit receptem na štěstí. Tak jsem zvědav, jestli mi ho dá...

Primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall s Miroslavem Bártou a Petrem Horkým po natáčení jednoho z dílů Hausbotu
Primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall s Miroslavem Bártou a Petrem Horkým po natáčení jednoho z dílů Hausbotu

Hausbot představíš také na festivalu Neznámá země, jehož jsi mimochodem organizátor. Který díl tam uvidíme?

Jsem jen jeden z organizátorů. A společně jsme se bavili o tom, že asi pustím díly s Reinholdem Messnerem, Céline Cousteau a Jane Goodall. Právě teď sedím u stolku ve vlaku na festival do Zlína a překládám rozhovor, co jsme točili sna Velikonočním ostrově s mužem, který vyřešil jednu ze záhad soch MOAI. Tak třeba pustíme novinku. Ale možná nechám návštěvníky, aby si vybrali sami. Uvidíme.

Projekce Cestovatelský biograf: Hausbot Petra Horkého se bude konat v pondělí 23. 4. od 16 hodin v rámci festivalu Neznámá země ve Zlíně: ALTERNATIVA – Kulturní institut Zlín

Poděl se o svůj názor

Související články