Mistrem ČR v námořním jachtingu se může stát i nováček

1. 11. 2015 – Chorvatsko, Evropa
Eva Skořepová
Eva Skořepová

Právě skončila Česká námořní rallye. Za adrenalinem jachtaři opět vyrazili do Chorvatska, kde se na dvou typech plachetnic – Beneteau First 35 a Elan 350 – utkali o mistrovské tituly.

Mohlo by se zdát, že účast na podobné akci je pro většinu lidí zcela nedostupná, že se týká jen těch nejlepších jachtařů. Ale opak je pravdou. Na této regatě stejně jako na většině ostatních pořádaných v Chorvatsku se setkávají čeští špičkoví závodníci všech lodních tříd s lidmi, kteří mají jachting rádi a sponzorují závodní týmy, které bývají často doplňovány třeba zaměstnanci firem nebo obchodními partnery. Takže se s nadsázkou řečeno může mistrem republiky v námořním jachtingu stát i úplný nováček.

 

Česká námořní rallye má šest závodních dnů, v nichž se střídají navigační etapy s krátkými rozjížďkami kolem bójek. Napínavé souboje letos svádělo 32 šesti- až osmičlenných týmů, panovalo bezvětří i nebezpečná nárazová bóra a o vítězi se rozhodovalo až v samém závěru poslední etapy.

 

Mistrovský titul na České námořní rallye obhajoval tým RODOP Martina Kulíka s olympionikem Martinem Trčkou na kormidle. K favoritům patřil MORGAN SAILIG TEAM s bývalými reprezentanty Tomášek Vikou a Ondřejem Bobkem, nebo loňský vítěz České námořní rallye tým HYVECO Jana Hykrdy s Martinem Pospíšilem za kormidlem. V některých posádkách se objevili také známí jachtaři z Polska, Rakouska či Německa.

 

Z těsného vítězství se ve třídě First 35 radoval tým HYVECO. „Závod pro nás nezačal vůbec dobře, když jsme se v první rozjížďce propadli v bezvětří z 1. místa na 14. pozici. Když se k tomu přidaly dvě zrušené rozjížďky v aktuálním vedení, zdálo se, že nám letos Neptun není nakloněn. Bez štěstí a příznivého větru od Neptuna se vyhrávat nedá,“ míní kormidelník vítězného týmu Martin Pospíšil. „Na jeho úplatnost při lití rumu do moře před rozjížďkou se věčně spoléhat nedá, ale nakonec se nám podařilo Neptuna upít, poslal nám příznivé změny větru, a tak se mohlo zapíjet vítězství,“ dodal. Třídu Elanů 350 vyhrál tým DRAGONFLY & ESTETIKDENT Jan Čutky.

 

Pro ty, kteří by si chtěli regatu v Chorvatsku vyzkoušet ještě letos, je připraveno mistrovství České republiky v námořním jachtingu v handicapu ORC od 8. do 12. listopadu. Stále je možné se přihlásit, a to jak jednotlivci, tak celé týmy, na www.cyc.cz. Snad počasí dovolí ujet ještě více rozjížděk i dlouhých a dramatických navigačních etap, aby si všichni užili závod a měli při dlouhých zimních večerech s kamarády co probírat. A o tom hlavně český námořní jachting je.

 

Více informací a kompletní výsledky ZDE

Foto: Pavel Nesvadba
 

Poděl se o svůj názor

Související články