Albánie - kráska se špatnou pověstí

3. 12. 2015 – Albánie, Evropa
Petr Horký
Petr Horký

Když se podíváte na toto video, nebude se vám chtít věřit, že na tomto místě tak nešťatsně umírali lidé...

Je to už několik let, co jsme takhle s Mirkem Náplavou pojmenovali knížku věnovanou té nádherné zemi plné přívětivých lidí. Tehdy jsme si přáli, aby to úvodní slovní spojení brzy přestalo platit. Ale zas tak brzy to asi nebude...zveme vás na minutovou návštěvu jednoho z míst, které tu krásu (a bohužel i špatnou pověst) dokládají.

Thethi je doslova ztracená vesnička na severu Albánie. Z České republiky byste sem přijeli autem přibližně za dvacet hodin docela krkolomné jízdy. Bude na vás ale čekat odměna v podobě jednoho z posledních téměř panensky čistých a krásných míst v Evropě.

O to smutněji člověku je, když si uvědomí, jak pohnutou historii má toto místo - ještě donedávna tady platila pravidla krevní msty, kdy se v zájmu zachování hrdosti mnohdy vybíjely celé rody. Podivný hranatý kamenný dům se čtvercovým půdorysem je tzv. kula - pevnost, kam se schovávali muži stiženi kletbou krevní msty. Někteří z nich v tomto dobrovolném vězení strávili celé roky.

Tvrdá pravidla Kanunu, rodového zákoníku stanoveného a sepsaného Leke Dukadjinem, už snad neplatí tak striktně jako ve středověku, ale říká se, že "pravidla krve" stále ještě promlouvají.

Jakoby ale ani toto nestačilo, zrovna zde už dvakrát zemřeli čeští turisté. Byli jsme na místě několikrát a víme, jak moc to je pro místní obyvatele traumatické a těžké - tragedie českých cestovatelů je velice mrzí a sami opakovaně spolupracovali s policií, aby se zločiny podařilo objasnit.

Kdoví, snad smutný genius loci tohoto nádherného místa konečně zmizí a poutník se konečně bude moci nerušeně nechat unášet tou krásou a divočinou...

Poděl se o svůj názor

Související články