Sloní světelná show

9. 12. 2015 – Itálie, Evropa
Michaela Bučková
Michaela Bučková

Zastavte se cestou na alpské lyžování v Brixenu. Světla tu během pětadvacetiminutové show doslova kouzlí na nádvoří Hofburgu příběh slona. A mimochodem: v hotelu, který byl po slonovi pojmenován, ubytovali svého času po příjezdu do Brixenu našeho Karla Havlíčka Drzoústého (Borovského samozřejmě).


Pro ty, kteří jedou lyžovat na Plose, Kronplatz či jinam v Jižním Tyrolsku na severu Itálie, může být zajímavým tipem se zastavit v Brixenu na Soliman show… Jen pár kroků na od hlavního náměstí, kde jsou vánoční trhy, se nádvoří Hofburgu rozehraje obří světelnou show. Vypráví příběh slona Solimana, který v roce 1551 dorazil do Brixenu.

Je to výjimečná – 25minutová – podívaná, jenž pražský festival Signál strčí do kapsy. Fasáda Hofburgu se rozehrává nejrůznějšími barvami, procházejí se po ní sloni i dědeček s dětmi, který celý příběh vypráví.

K vidění jsou během show nejrůznější motivy: okna, dveře, štuky postupně vykukují z fasády historického Hofburgu. Jindy se zdi rozehrají arabskými motivy nebo se na nich objeví noční obloha. Zámek se rozbije na kousky nebo doslova poposkočí, když slon spadne na zem. Slon sní o svém pobytu v tropech, aby se pak na stěně objevil skalní masív Drei Zinnen, symbol jihotyrolských Dolomit.


Je to velkolepá show, za kterou není škoda desetieurového vstupného (v pondělí šest eur). Světelnou show vytvořila věhlasná francouzská skupina uměleckého osvětlování Spectaculaires – Allumeurs d’Images a k vidění bude do 6. ledna. Koná se jen pár kroků od Brixenských vánočních trhů, které jsou velmi oblíbené po celé Itálii. Lidé sem vyrážejí z Verony i Milána. Například v neděli jela dálnice mezi Veronou a Bolzanem krokem.

 Další podrobnosti ZDE.


Poděl se o svůj názor

Související články