Bílí muži neumějí mlaskat

13. 5. 2016 – Jihoafrická republika, Afrika
Hanzelka a Zikmund
Hanzelka a Zikmund

Titulek záměrně parafrázuje známý film, abych Vás, čtenáře, nalákala k četbě dnešního článku. Samozřejmě to není pravda, protože nejen muži, ale i ženy by měly s tímto druhem mlaskání problém. Věřím, že pokud dočtete až do konce, dáte mi za pravdu.

Při průjezdu Jihoafrickou republikou Transkei byli H+Z pár dní hosty Vítězslava Tomše, tradera v Mendu. Historie Transkei by vydala na samostatný článek, ale o tom jindy. Jednalo se o největší černošskou rezervaci v JAR, kde jedinými bílými, kteří se zde směli usadit, byli tzv. tradeři – obchodníci. Navíc zákon z roku 1924 stanovil, že vzdálenost mezi dvěma sídly traderů musí být větší než osm kilometrů.

Bývalého učitele z železnobrodska zavál do afrických dálav zdravotní stav, resp. tuberkulóza. Za dvacet let, která v Africe strávil, se naučil dokonale ovládat kaferštinu a jeho finesy. H+Z mnohokrát zalitovali, že s sebou neměli magnetofon, aby tehdejším posluchačům rozhlasu mohli zprostředkovat tento jedinečný jazyk – Xhosa.

Traderská stanice v Mendu | Foto: Muzeum jihovýchodní Moravy Zlín, Archiv H+Z, autor: Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund
Traderská stanice v Mendu | Foto: Muzeum jihovýchodní Moravy Zlín, Archiv H+Z, autor: Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund

Základ jazyka tvoří tři mlaskavé zvuky, které mají svůj přepis do latinky, anglicky se jim říká „click sounds“. Mlasknutí si můžete zkusit podle popisu H+Z z jejich knihy „Afrika snů a skutečnosti 3“. První hláskou je „c“. Vyslovuje se sáním jazyka opřeného o přední zuby a o horní patro. Druhým je „q“. Jazyk leží celou plochou na horním patře, pak se přisaje a prudce strhne, jako by se chtěl přimknout k zubům, ale se zavřenými ústy. Posledním je „x“. Mlaská se o kteroukoli stranu horního patra a o stoličky. Nejúčinnější je při mlasknutí trochu vtáhnout sliny mezi zuby.

Tak co? Podařilo se? Ačkoli se H+Z zvuky zaznamenat, současná doba však umožňuje výuku víc než názornou. Viz tato videa:

Foto: Muzeum jihovýchodní Moravy Zlín, Archiv H+Z, autor: Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund
Poděl se o svůj názor

Související články