Návrat zahájen

8. 6. 2016
Jana Patková
Jana Patková

Dnes jsou na cestě 646. den. Vracejí se domů, což ještě chvíli potrvá. Jak se cítí (oba) členové expedice BIG TRIP ve zlomový okamžik?

Katka Dvořáková a Ladislav Bezděk se na cestu kolem světa vydali 1. září 2014. Od té doby ve 39 státech najeli svou oktávkou přes sto tisíc kilometrů. Nedávno zahájili návrat.

Je rozdíl mezi cestou do světa a cestou domů?

V podstatě žádný. Pořád je to o té cestě a tom, že člověk neví co ho čeká. Je jasné že před cestou jsme se na všechno strašně moc těšili, na to neznámé. Teď jedeme do známého, ale dva roky jsou dlouhá doba a hodně se změnilo. Takže stejně nevíme co přesně nás čeká a na to se zase těšíme ;o)

I když návrat je ještě daleko - co bude potom?

No to právě nevíme ;o) Asi si budeme muset dát nějakou dovolenou ;o)) Ne po pravdě, nejdřív nás bude čekat pár povinností, to co jsme naslibovali před cestou a potom... potom se zkrátka uvidí. Rozhodně víme, že s cestováním nekončíme.

Říkáte, že se budete vracet přes Rusko. Co od toho čekáte?

Oba jsme v Rusku již byli takže malinko představu máme. Samozřejmě že východ Ruska je trošku jiný, ale o to víc se tam těšíme. Do teď jsme měli jen dobré zkušenosti. Těšíme se na ten správný naturál, dlouhé cesty vedoucí od nikam do nikam a samozřejmě na lidi, jejichž kultura nám bude najednou tak blízká.

Umíte rusky? A umíte pít vodku?

Láďa - já jsem se ve škole učil rusky a protože jsem s Ruskem obchodoval tak se tak nějak domluvím. Obchod v Rusku je spojený i s vodkou, takže zkušenosti nějaké jsou ;o)

Katka - já jsem se s ruštinou setkala při návštěvě Ruska a přišla mi docela fajn. Azbuku si budu muset hodně připomenou, ta je pro mě lehce scifi, ale to se podá. S vodkou v Rusku mám také už svoji zkušenost. Přeci je neurazíme, budeli to nutné, budeme pít! ;o)

Už je čas na otázku, které bylo nejkrásnější navštívené místo?

Uff, to je asi nejtěžší otázka. Celý svět je nejkrásnější místo. Přijde na to co se komu líbí. Nám se toho líbí hodně a tak nás oslovila například Bílá poušť v Egyptě. Nejen svými slavnými útvary, ale když tam člověk nocuje sám pod hvězdami, je to krása. Míň se to líbí, když tam zapadne s autem a ví, že hned tak nikdo okolo nepojede, ale to k těmhle místum zkrátka patří ;o)

Určitě musíme vyzdvihnout Súdán a neuvěřitelnou přátelskost tamních lidí. Stejně tak se nám líbilo safari v Keni či Tanzánii a nebo neuvěřitelně a nehostinně krásná a všemi barvami hrající Namibie.

Nelze samozřejmě opomenout ani Jižní ameriku a krásy Patagonie, která se nám v podzimním čase opravdu vybarvila. To samé platí pro tradiční jihoamerické indiány a všechny ty památky i přírodní krásy.

Spousta lidí například opovrhuje z cestovatelského pohledu USA, ale pro nás to bylo moc prima. Civilazace a nádherné národní parky v době mimo sezónu nás rozhodně nezklamaly.

No a naposledy Austrálie, která si nás fakt získala. Ale takhle by se dalo pokračovat pořád. Líbilo se nám opravdu skoro všude. Někde jsou to lidé, někde příroda, jinde zase historie.

Zkrátka svět je to nejkrásnější místo na zeměkouli ;o)

A to nejškaredší místo?

Naštěstí míst, kam se v tuhle chvíli vracet nechceme není tolik. V obou případech se jedná o velká města a nebo jejich části a obě leží v Kolumbii, která se nám jinak jako země celkem líbila. Nicméně Medelín a Bogota (jih) byla pro nás tím peklem na zemi.

Báječnou jízdu Katky a Ladislava můžete sledovat na www.bigtrip.cz

Poděl se o svůj názor

Související články