Za tři dny letím do války

1. 7. 2016 – Sýrie, Asie
Lenka Klicperová
Lenka Klicperová

Válečná fotoreportérka hovořila v rubrice Hausbot webu cestovatelů o svém pohledu na syrský konflikt, o tom, jak se organizuje a plánuje práce na frontě, jak se žije ve vybombardovaném městě Kobaní i o tom, jak si hrají děti nedaleko fronty.

„Když jsem běžela pod palbou na frontě v Sýrii, jela mi hlava na plné obrátky a do toho vždycky skočila nějaká úplná pitomost, jako třeba že si poničím pedikůru,” říká Lenka Klicperová pár dnů předtím, než opět odletí do války. Seděli jsme spolu na hausbotu a v modrých letních šatech s rozpuštěnými vlasy rozhodně nevypadala jako válečná reportérka. Spíš jako holka, která prostě přijala pozvání k vodě a stylově se k tomu oblékla.

Až v pondělí sedne do letadla směr Irák, bude jí cesta trvat zhruba stejně dlouho, jako těm, co vyrazí autem k moři do Chorvatska. Kvůli bezpečnosti zatím nemůže prozradit detaily, ale mohli jsme se alepsoň bavit o minulosti - i tak bylo témat víc než dost.

Jako první české novinářky (bacha na gender, před nimi tam nebyl ani žádný český novinář :-) ) dorazila společně s Markétou Kutilovou do čerstvě osvobozeného syrského města Kobaní. „Je to Stalingrad syrského konfliktu. Totálně zničené město, které se ale nepoddalo a ubránilo se proti přesile vojáků Islámského státu.”

Nastavil jsem budík na půl hodiny času, abychom se příliš nerozpovídali - i tak jsme se dotkli spousty věcí. Přišla řeč i na to, jakou pozici má v současném konfliktu Turecko. Bavili jsme se o Kurdech a o jejich boji proti ISIS i s myšlenkou na vlastní autonomii. O úloze spojeneckého bombardování, „které je dokonale koordinované a velice rychlé. "Jsem si jistá, že minule nám zachránili život, když proti našemu chabě chráněnému postu začal útočit tank. Jeden z bojovníků zavolal o pomoc a udal souřadnice. Snad během dvou tří minut nad námi najednou byl bombardér a tank zahnal.” Spojeneckého vojáka přitom člověk v terénu téměř nepotká - spojenci významně zasahují ze vzduchu. Pozemní operace nechávají na místních.

Z města jsou sutiny, kam oko dohlédne. foto: Lenka Klicperová
Z města jsou sutiny, kam oko dohlédne. foto: Lenka Klicperová

Dostali jsme se i k tomu, že by pro spojence neměl být problém porazit Islámský stát, ale že by to vlastně nemuselo být žádné zásadní řešení celé situace…

Užijte si první díl naší rubriky Hausbot! Pokud budete spokojeni, pomozte nám a sdílejte odkaz na fcb, ať se dostaneme k lidem! Naším cílem je vytvářet rozhovory, na které je čas, které nejsou ve spěchu, a které si můžete užít buď při vysílání živě anebo kdykoli později třeba po kouscích na pokračování - jak jen budete chtít.

Na další pokračování se můžete těšit už teď. Pracujeme na tom, aby hostem byl Miloslav Sting, legendární cestovatel, etnograf a spisovatel.

Poděl se o svůj názor

Související články