Uzavřený gentleman Stingl

15. 7. 2016 – Česká republika, Evropa
Miloslav Stingl
Miloslav Stingl

Kdo se s ním setkal, vždy hovoří o neuvěřitelné paměti, jakou Miloslav Stingl disponuje, vždy je překvapen jeho pozorností a zájmem o druhé. Vyptává se na to, co zrovna děláte a pozor - když se příště potkáte, pamatuje si to, naváže na minulé téma. Tedy žádné mlácení prázdné slámy.

V posledních letech na pódiích festivalů tento legendární cestovatel překvapuje smyslem pro humor, a také trochu děsí moderátory, kteří zjišťují, že s tímto mužem na pódiu nikdy nedodrží předepsaný časový plán. Ale divákům a posluchačům to obvykle nevadí. I nám se přihodilo, že podcastový rozhovor naší rubriky hausbót trochu přetekl. Klademe si za cíl limit třiceti minut - tentokrát jsme skončili skoro přesně na čtyřiceti. Ale věříme, že se zlobit nebudete.

Hosty na hausbótu byli také autoři projektu životopisné knihy, kterou ještě letos vydá Nakladatelství JOTA: Adam Chroust a Štěpán Rusňák. Je jasné, že tito dva muži se s naším respondentem velice dobře znají a vzájemná důvěra je veliká. Díky tomu vznikl naprosto výjimečný rozhovor.

Ten gentleman s dokonalou pamětí a pozorností pro ostatní totiž jen zřídka hovoří sám o sobě. Kdoví jestli to je skromnost anebo uzavřenost - anebo oboje. Tentokrát ale učinil výjimku. Dovolil, aby Adam se Štěpánem kladli otázky týkající se dětství, vlastní role v rodině, otázkám, zda ten muž, který celý svět procestoval v podstatě sám (strávil na cestách 20 let!), vůbec dokáže být týmový hráč? Hovor se pochopitelně vždy vedl v souvislostech expedic, které má pan Stingl za sebou, ale došla řeč i na trestní odsouzení v osmačtyřicátém roce, na roli štěstí i na to, zda by něco chtěl ve svém věku ještě dotáhnout, zda někde vidí dluhy ve své práci. A propos, víte, že ze svých cest si dovezl 254 kufrů, z nichž mnohé sám do dneška nevybalil?

Dost řečí. Pokud chcete vědět víc o tom, jaký je Miloslav Stingl muž a čím se v životě řídí, pak máte jedinečnou příležitost. Na hausbótu se rozpovídal...

Miloslava Stingla "naživo" si můžete užít v neděli 18. února ve 12 hodin na festivalu WorldFilm v Praze na Výstavišti. Spolu s Jiřím Kolbabou bude vyprávět o Havaji.

Poděl se o svůj názor

Související články