Misionář indiánského života

10. 10. 2016
Mnislav Zelený Atapana
Mnislav Zelený Atapana

Ani jsem nemusel položit první otázku. Jen tak mezi řečí jsme se pozastavili nad tempem v západním světě a celý rozhovor přirozeně začal. Byla by škoda přerušovat to nějakým oficiálním uváděním. Koneckonců indiáni by se s tím asi taky nezdržovali. Kdo Atapanu znáte, rovnou budete vědět, a kdo ho neznáte, zotientujete se během prvních vteřin.

„Celá Evropa se někam žene a to úplně jinam, než kam se ženou jihoameričtí indáni. Oni se totiž neženou nikam. A jsou tady spokojení už 4.000 let…” začíná Mnislav Zelený Atapana naše další povídání na hausbotu. Výhoda naší rubruky spočívá v tom, že nejsme omezeni časem ani směrem dolů ani výše. S Atapanou jsem tomu byl velice rád, kdyby to šlo, byl bych jej poslouchal a povídal si s ním třeba tři hodiny, namísto plánovaných 20 - 30 minut. Nakonec jsme se po třičtvrtěhodině zastavili a přišlo mi, že to byla ideální výzva k dialogu. Pokud by vás debata zaujala tak jako mne, pokud budete chtít vstoupit do dialogu anebo poslouchat pokračování, dejte vědět. Napiště nám zprávu, mail, reakci na fcb a začneme plánovat další hausbotové setkání. Celý rozhovor ve formě podcastu, jakéhosi „rádia s obrázkem", je zde:

Etnograf Mnislav Zelený, který po adoptování jihoamerickými indiány přijal jméno Atapana se celý život věnuje jejich pokornému studiu. Netlačí na jejich zvyky a pravidla, nenutí je nechat se natáčet nebo fotografovat pokud nechtějí a oni jej výměnou za to berou mezi sebe. Životem v jejich řadách strávil dohromady několik let.

Vydal knihy o jejich mýtech (Duch s rozkvetlým penisem), o svém prvním putováním do Jižní Ameriky (Cesta za snem) anebo třeba o šamanismu (Malá encyklopedie šamanismu). Zatím poslední titul v tomto neúplném výčtu je opus magnum Veselé tropy (se zjevným odkazem k jím obdivovanému etnografovi Calude-Lévi Straussovi), ve které shrnuje nejen své zážitky mezi indiány, ale dotýká se i toho, jak žijí dnes, 40 let po prvních výzkumech a setkáních.

Jedním z návratů Mnislava Zeleného do JIžní Ameriky se zabývá i film Muž z obrazu režiséra Vladimíra Šimka, který bude vysílat Česká televize v úterý 11.10. na ČT2 ve 21.00 Dozvíte se úžasné informace o Janu Kozákovi, o kterém lze říci, že byl Atapanovým předchůdcem…o filmu si můžete přečíst více informací v tomto našem článku: http://www.webcestovatelu.cz/95126-muz-z-obrazu

„Celý náš svět je postaven na tom, čemu já říkám šalba a klam, přejeme si například zdraví ale přitom celý náš systém potřebuje, abychom byli nemocní, aby se utrácelo za léky a nemocnice, jinak by se všechno zhroutilo! A tak je to se vším…” uzavírá Atapana naše povídání...

Poděl se o svůj názor

Související články