Podvod s Pizarrem

4. 11. 2016 – Peru, Amerika
Hanzelka a Zikmund
Hanzelka a Zikmund

Je mi zle, když čtu řádky o době kolonizace říše Inků. Jsem ráda, že mi v žilách nekoluje španělská krev. Musela bych se za své předky hluboce stydět. Ta nenávist, krutost a chamtivost je naprosto děsivá a mne z toho mrazí i po pěti stech letech. Podobné pocity měli i H+Z během své návštěvy Limy.

Fracisco Pizarro - zakladatel Limy | wikiwand.com
Fracisco Pizarro - zakladatel Limy | wikiwand.com

Zakladatelem Limy byl Fracisco Pizarro. Krutý to dobyvatel, který neváhal podvést kohokoli, včetně svých nejbližších, byla-li v sázce moc a zlato. První zrada, které se dopustil mu vynesla post starosty Panama City. V roce 1532 se s asi stovkou vojáků vydal přes Kordillery dobýt bájné Eldorado. Celý rok putoval horami, než se dostal do města Cajamarca. Zde jej uvítal sám incký král Atahualpa s armádou čítající dvacet až osmdesát tisíc bojovníků.

Jako správný dobyvatel se však nezalekl a nabízené pohostinství zneužil. Jako vděk neozbrojeného Atahualpu zajal, tři tisíce jeho vojáků pobil, bez zranění jediného svého muže. Zbytek armády se rozutekl. Incký vládce za sebe nabídl velkolepé výkupné. Nechal naplnit místnost sedm krát šest metrů zlatem do výšky, kam dosáhne rukou dospělý muž. Takové bohatství vzalo řeč i samotnému Pizarrovi. S velkorysostí sobě vlastní se Atahualpovi odvděčil odsouzením k trestu smrti upálením za velezradu. Když odsouzenec přijal křesťanství, trest zmírnil a nechal jej za odměnu pouze uškrtit.

Španělský král odměnil svého oddaného poddaného pěti miliony hektarů peruánské půdy, sto tisícem indiánských vazalů a titulem Marqués de la Conquista. Tomu se říká vděk. Když o čtyři sta sedmnáct let později H+Z navštívili Limu, nebylo možné opomenout návštěvu Plaza de Armas (Náměstí zbraní), které je kol dokola obklopeno honosnými paláci. Přímo před Limskou katedrálou založenou Pizarrem se vyjímala bronzová socha konkistadora na koni. Chtěla jsem si jí prohlédnout, protože v knize fotka je. Takže jsem se na street view odebrala do Peru a k mému překvapení se socha na náměstí nevyskytuje.

A co na to google? Poprvé se socha stěhovala v roce 1952, a to na žádost arcibiskupa. Ten prý byl unaven neustálým pohledem na koně přímo před jeho okny. Z výsostného umístění před katedrálou tak památník putoval do severozápadního rohu náměstí mezi Prezidentský palác a radnici. V roce 2003 se bronzový konkistador stěhoval podruhé, a to do parku Muralla. Důvody pro stěhování byly v zásadě dva. Mnoho let museli indiáni chodit kolem uctívané sochy vraha svých předků. Současné Peru se ke kolonizaci staví odmítavě a je hrdé na svou indiánskou historii. Druhým a podle mne vtipnějším důvodem je fakt, že ona socha vůbec nezobrazuje Francisca Pizarra. Cílem autora bylo vyobrazit běžného evropského vojáka…

Má překvapení však nebrala konce. V Limské katedrále H+Z také postáli nad Pizarrovým mumifikovaným tělem vystaveným ve skleněné rakvi. Mumie zde byla vystavená od roku 1891. Během prací v kryptě pod oltářem v roce 1977 byly nalezeny další rakve s ostatky pěti těl, a jednoho bez lebky. Ta byla nalezena zvlášť s rakvi nesoucí nápis – „Zde je lebka Markýze Dona Francisca Pizarra, který objevil Peru a získal jej pod Kastilskou korunu.“ Nepravá mumie byla tedy odsunuta a v současné době je k vidění pouze malá rakev uvnitř skleněného sarkofágu. Pravost těchto ostatků byla forenzně ověřena, neboť zemřel smrtí, jakou jistě zasloužil. Byl zavražděn. Myslím, že je to dobrý konec a doufám, že milý konkistador nespočívá v pokoji, ale smaží se v pekle.

Foto: Muzeum jihovýchodní Moravy Zlín, Archiv H+Z, autor: Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund
Poděl se o svůj názor

Související články