Garáž pro Libušín

19. 12. 2016 – Česká republika, Evropa
Dana Klimešová
Dana Klimešová

Kdo lámal hůl nad osudem vyhořelé chaty Libušín na Pustevnách, může se opatrně radovat.

Pustevny, místo dalekých výhledů
Pustevny, místo dalekých výhledů

Chata Libušín na beskydských Pustevnách stála od roku 1899 a stejně jako sousední Maměnka byla dílem architekta Dušana Jurkoviče. Na výzdobě chat v nepřehlédnutelném stylu lidové secese se podíleli i slovutný Mikoláš Aleš a Karel Štapfer.

Libušín vzal jedné jarní noci roku 2014 oheň – chata vyhořela navzdory úsilí téměř stovky hasičů, kteří ve výšce 1 018 m n. m. celou noc zasahovali. Téměř ihned po požáru bylo ale rozhodnuto, že chata bude obnovena, a to dokonce původními stavebními postupy. Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm k tomu dokonce vyhlásilo sbírku, která k dnešnímu dni vynesla přes devět milionů korun. Konečně už je také jasné, kdo bude opravy provádět – a že by vše mělo být hotovo v polovině roku 2019.

V současné době je nad bývalou chatou postavena velká ocelová konstrukce a zbytky stavby, které neshořely, byly odvezeny, uschovány a budou se postupně navracet na své místo. Obnovená chata by měla turisty přivítat už za dva roky. I bez chaty je ale na Pustevnách krásně: minulý víkend na sníh dokonce svítilo slunce. Snad krásné počasí vydrží i na tradiční ledové sochání na Pustevnách o prvním, druhém a třetím lednovém víkendu.

Postup prací na obnově chaty můžete prosřednictví webové kamery sledovat ZDE.

Poděl se o svůj názor

Související články