Závisláci na Lysé

19. 1. 2017 – Česká republika, Evropa
Michaela Böhmová
Michaela Böhmová

Michaela Böhmová šlapala 53 dní nonstop na vrchol Lysé hory. Alespoň tak jí vyšel součet času, který vloni věnovala závodu LH365. Stala se spolu s ostatními účastníky závislákem, napsala o tom knihu a celý výtěžek z prodeje věnovala mobilnímu hospici.

První ročník závodu LH365 se konal vloni a nejspíš ani sám organizátor Libor Uher netušil, co vyhlášením této soutěže vyvolá. Předpokládal, že vítěz bude mít kolem 365 výstupů za rok. Ovšem po měsíci intenzivního chození na Lysou se mezi závodníky začala odehrávat zvláštní věc:

„Člověk začal poznávat lidi, kteří se tam objevují taky "nějak" často. Začali jsme se oslovovat, domlouvat se na společné výstupy, začínalo to být víc než soutěž – a to příjemná akce čím dál větších přátel,“ vzpomíná Michaela Böhmová, která v extrémním ročním závodě LH365 obsadila s 638 výstupy na Lysou horu druhé místo mezi ženami a šesté místo celkově. „Sice se šlapalo, bojovalo, stálo nás to spoustu sil, námahy, času, a když jsem na konci roku spočítala, kolik čistého času jsem strávila na Lysé, tak mi to vyšlo na asi 53 dní nonstop šlapání a 14 dní nonstop dojezdového času k Lysé a zpět,“ říká Michaela a podotýká, že vítěz s tisíci výstupy na tom byl skoro dvakrát hůř – a nebo líp.

Všechno se ale prý dá zorganizovat a soutěž mnohem víc dávala, než brala. „Stali se z nás přátelé, organizovali jsme společná takzvaná terapeutická sezení závisláků, od pátého místa níž jsme vyráželi společně i na jiné kopce, slavili jsme kulaté výstupy, narozeniny, vytvořili jsme si Lysohorské království v čele s králem Kuchťou, což byl vítěz soutěže,“ líčí středoškolská pedagožka a nadšená horačka Michaela. „Prostě jsme si to užívali.“

O tom všem pojednává i knížka LH365 na vlastní oči, uši, nohy, a hlavně srdce, kterou Michaela o roce na Lysé hoře napsala. „Je o lidech, s nimiž jsem ten rok ve velké míře strávila – mé a jejich vzpomínky, hodně s nadsázkou pojaté. Knížka má hlavně pobavit, ale mezi řádky v ní je právě to přátelství, ta vzájemná podpora.“

Celý výtěžek z prvního nákladu, tedy asi 20 000 korun, věnovala Michaela na Mobilní hospic Ondrášek. „Ke knize mě přátelé z LH365 vyprovokovali před Vánocemi, napsala jsem ji během čtyř dnů, kdy jsem samozřejmě denně musela ještě minimálně třikrát Lysou zdolat, takže to byly hodně hektické Vánoce, ale povedlo se. A protože já jsem knížku s radostí psala, nechtěla jsem z ní ani korunu, chtěla jsem, ať pomůže těm, co na Lysou sami jít nemohou,“ vysvětluje autorka a dodává, že všichni ti, kdo si ji koupili, k tomu přistoupili podobně, takže za knihu dostávala třeba i tisíc korun, a proto byla celková částka tak vysoká.

„Příští týden chystám dotisk dalších asi padesáti kusů, neboť se hlásí i další zájemci. Výtěžek poputuje do poslední koruny opět na hospic Ondrášek,“ slibuje Michaela.

Kdo by měl o knihu zájem, může autorku kontaktovat na e-mailu bohmova@ghrabuvka.cz

Poděl se o svůj názor

Související články