Na večeři do Maroka

1. 2. 2017 – Maroko, Afrika
Milan Václavík
Milan VáclavíkA jeho recepty

Maroko se dotýká jedním „prstem“ Evropy, a přitom je tolik odlišné od naší kultury, zvyků a nakonec i jídelníčku. I přes svoji polohu na nejzazším cípu severní Afriky, má marocká kuchyně své pevné místo v arabské kuchyni, kterou v mnohém ovlivnila.

Pokud si ji chcete vychutnat opravdu do sytosti, kupte si koncem nebo začátkem sezony levnou letenku do Maroka a vydejte se do královského města Marakéše na náměstí Djemaa el Fna! Nejrušnějšího, nejvoňavějšího místa severní Afriky, které nenechá jedinou chuťovou buňku klidnou!

Přes den je náměstí plné zaklínačů hadů, prodavačů nejrůznějších suvenýrů, přívěšků, cetek a všeho možného i nemožného, co si v této pohádkové zemi umíte představit. Projděte se i přilehlými uličkami, kde se sortiment zboží změní a kde nakoupíte nejrůznější druhy koření, ke kterým si můžete přivonět, vyslechnout si od šikovných překupníků, že zrovna jejich koření je to nejvoňavější, nejlepší a nejvyšší kvality. Stovky druhů malovaných misek, které hrají všemi barvami a orientálními vzory, talířky, čerstvé bylinky, zlato, vyšívané oblečení a třeba i autobaterie a hodinky. Vše co vás jen napadne, je zde na prodej.

Se zapadajícím sluncem se atmosféra náměstí pomalinku mění. Začnou se zde scházet kejklíři, polykači mečů a pouliční kouzelníci. Kolem těch je vždy hlouček dětských očí, dychtivě čekajících na nějaký ten kouzelnický trik. Stánkaře s cetkami vystřídají pouliční kuchaři, mobilní stánky s jídlem a číšníci lákající na skvělou večeři. Vůně grilovaných kebabů, stánky plné oliv a nejrůznějších oříšků máčených v medu, čerstvě vymačkaných pomerančových šťáv a nepřeberné množství nakládané a grilované zeleniny. Ráj pro chuťové pohárky a mlsné jazýčky.

Dým stoupající z grilů, vymalovaný zlatou barvou provizorního osvětlení stánků vytváří nad náměstím mlhavý opar, který vůní láká návštěvníky z celého okolí. Šikovní naháněči volají na turisty, aby se najedli zrovna u jejich stánku, a předhání se v nabídce nejrůznějších jídel. Před jídlem si ještě zahrajete zábavnou hru “kolik to stojí?” Toto smlouvání je součástí kultury a zahrnuje několik levelů. Od slovní přetahovačky, přes emotivní scény až po ukazování fotografií rodiny, kolik že to prodavač vlastně musí živit dětí. A že za tu almužnu, co platíte, je přeci neuživí. Užívejte si toto smlouvání a berte to vždy s úsměvem, je to jen hra.

Nevynechejte večeři pod širým nebem právě zde, na místě plném vypravěčů příběhů, pouličních jídel a přátelské atmosféry. Už třeba jen proto, že název Jemaa v překladu znamená Místo potkávání…

Poděl se o svůj názor

Související články