Jizerská klasika

16. 2. 2017 – Česká republika, Evropa
Jan Pikous
Jan Pikous

Někdo leze pro potěšení z výstupu, jiný pro rekordy a někdo jenom pro radost. Honza Pikous leze ve stopách starých lezců. V unikátní videosérii pak ostatním tyto borce z počátku dvacátého století připomíná. I v zimě.

„Chceme být průvodci historií a krajinou,“ říká Honza Pikous o projektu, který odstartoval na jaře loňského roku, kdy s kamerou vylezli na nejvýše položenou jizerskohorskou skálu Čertův kámen. Poprvé ji stejnou cestou vylezl už roku 1904 průkopník jizerského lezení Rudolf Kauschka.

„O to právě jde,“ vysvětluje lezec a fotograf Honza. „Soustřeďujeme se na prvovýstupy, ale jenom ty staré, které byly udělány do konce 20. let 20. století, respektive do vydání Kauschkovy knihy Wander und Klettern (Turistika a lezení).“

Tento zásadní horolezecký průvodce Jizerskými horami je také základním zdrojem informací, z kterého Honza čerpal i při práci na knize Poezie jizerské žuly – před lety ji vydal spolu se svým bratrem Šimonem a Otokarem Simmem. Už tehdy si prý pohrával s myšlenkou na film o začátcích horolezectví v Jizerkách.

V pěti dílech, které jsou zatím natočeny, se diváci nemusí dívat jen na zdolávání vrcholů. Popsány jsou i cesty-necesty ke skalám, pomníčky, které je lemují, ale také pocity „účinkujících“, zvláště ve vypjatých situacích.

Těch ale není moc, protože Honza a jeho spolulezci David Kofr a Ruda Černý v Jizerských horách lezou už léta a zkušeným horolezcem je také kameraman Petr Boháček. Všechny spojuje to, že jsou do Jizerek blázni.

„Točíme většinou celý den, protože máme jenom jednu kameru,“ přibližuje Honza. „Takže na vrchol musíme několikrát, abychom měli záběr zezdola, shora, zdálky... jen v zimě je to trochu problém, protože když tam vylezeš poprvé, tak si rozhamtáš sníh.“

A proč v zimě, copak nějaký prvovýstup proběhl v zimě?

„Vím, že průkopníci v zimě lezli, ale prvovýstup nebyl žádný,“ souhlasí Honza. „Jenže nám nejde jenom o ty lezce. Chceme udělat celý jizerskohorský rok, ukázat krásu hor ve všech ročních obdobích.“

Což se chlapům zatím daří, protože jejich seriál Jizerská klasika na youtube zdaleka nesledují jenom horolezci. Možná mnohem víc je těch, kteří jsou prostě „do Jizerek blázni“ stejně jako partička Honzy, Davida, Rudy a Petra.

Poděl se o svůj názor

Související články