Ráj vážek

22. 6. 2017
Martin Waldhauser
Martin Waldhauser

Díky dokonalým leteckým schopnostem, nádhernému zbarvení a dramatickému způsobu rozmnožování jsou vážky jednou z nejpozoruhodnějších skupin hmyzu.

Anax parthenope
Anax parthenope
Sympetrum striolatum
Sympetrum striolatum

Všechny vážky prodělávají část svého vývoje – stádium larvy – ve vodě. Optimální podmínky nachází každý druh jinde, obecně je důležitá dostatečná čistota vody, vhodný stupeň vývoje vegetace a malý počet ryb.

V Česku žije čtyřiasedmdesát druhů vážek. Z toho patří přibližně třetina k běžným, až všudepřítomným druhům; další třetina k místně rozšířeným druhům, vyžadujícím specifické prostředí (například čisté potoky s písčitým dnem, rašeliniště...). Poslední třetina jsou vyložené rarity známé z velmi omezeného počtu lokalit, k jejichž spočítání často stačí prsty jedné ruky.

Leucorrhinia caudalis
Leucorrhinia caudalis

Na Českolipsku žije šedesát druhů vážek, je tedy jasné, že i několik velkých vzácností.

Asi největší senzaci vyvolalo znovuobjevení vážky široké (Leucorrhinia caudalis) v Hradčanech u Mimoně, která byla u nás už padesát let považována za vyhynulou. Vážka široká je rozšířena v severovýchodní Evropě a všude je velmi vzácná. Vyžaduje větší lesní čisté rybníky s bohatou vegetací, nejlépe s lekníny, na jejichž listy usedá.

Nehalennia speciosa
Nehalennia speciosa
Nehalennia speciosa
Nehalennia speciosa

Nejmenší vážka v Evropě – šidélko lesklé (Nehalennia speciosa; německý název Zwerglibelle nebo anglický Pigmy Damselfly výstižně poukazující na trpasličí vzrůst) – byla v České republice objevena v roce 1999 na Třeboňsku a v roce 2014 i na Břehyni. Toto šidélko je velmi vybíravé na přírodní prostředí, vyžaduje teplejší rašeliniště s malými mělkými tůňkami oddělenými vyvýšeninami s typickou rašeliništní vegetací, jako je rosnatka a ostřice, a velmi řídkou rákosinou. Ve většině evropských zemí je považováno za kriticky ohrožený druh.

Phiogomphus cecilia
Phiogomphus cecilia

Oblast severozápadních Čech je často považována za jednu ze vstupních bran na naše území pro atlantské druhy. Možná je tomu tak i u vážek, západoevropské šidélko Lindenovo (Erythromma lindenii) bylo poprvé na našem území zjištěno roku 2009 v Kunraticích u Cvikova, v dalším roce i u Mimoně a Stráže pod Ralskem.

Somatochlora arctica
Somatochlora arctica

Důvody tak mimořádného bohatství vážek na Českolipsku spočívají v zachovalém přírodním prostředí s velkou různorodostí vodních a mokřadních biotopů. Tam, kde se vodní nádrže intenzivně obhospodařují, takové poklady nenajdeme.

Článek vyšel v regionálním čtvrtletníku pro Liberecký kraj Véčko.

Poděl se o svůj názor

Související články