Chvála motorů

19. 7. 2017 – Česká republika, Evropa
Jan Škvára
Jan ŠkváraA jeho fotografie

Dokonce i ta kočka, co mě šla přivítat na vrátnici, se věnovala spíš očichávání motoru mé motorky, než aby se mi otírala o nohy...

MiniMax - minimální letadlo pro maximální zábavu - je jednoduchý letoun s motorem z trabanta
MiniMax - minimální letadlo pro maximální zábavu - je jednoduchý letoun s motorem z trabanta

Odborníci z celého světa znají tenhle podnik spíš jako Motorárnu Šercl, turisté zase jako Jizerskohorské technické muzeum. Obojí platí.

Jde o areál továrny v Bílém Potoce pod Smrkem. Bývalá přádelna je dnes podnik o dvou lidech: otce Ilji a syna Pavla Šerclů. Ilja Šercl je nerozlučně spjat s vrcholnou dobou českých automobilových soutěží a patří k němu jména  špičkový jezdců jako Vlastimil Tomášek, Břetislav Enge, Ladislav Bareš nebo Ing. Zdeněk Vojtěch. Se synem Pavlem se dnes věnují rekonstrukci a generálkám velkých motorů, především historické vojenské techniky.

Školní řez leteckým motorem. Pro zajímavost jeden z havarovaných motorů neštěstí, při kterém zahynula manželka komunistického prezidenta Husáka
Školní řez leteckým motorem. Pro zajímavost jeden z havarovaných motorů neštěstí, při kterém zahynula manželka komunistického prezidenta Husáka

„Letecké muzeum v Seattlu, které vlastní spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen, nakoupilo do svých sbírek dva tanky, jeden ruský a jeden německý. V tom německém se jim nezdál motor, a tak ho nechali tady u nás, my jsme udělali generálku, tlakové zkoušky, a byli absolutně spokojení," říká Pavel Šercl. „Základem je nepolevovat z vysoké úrovně," pokračuje a ukazuje, jak ze staré brusky vačkových hřídelí dělají CNC stroj. Běžného návštěvníka ale dílna vybavená přístroji, které používají na odhalení skrytých vad materiálů, moc neuchvátí.

Proto celé druhé patro bývalé přádelny zabírá expozice leteckých, tankových a jiných motorů z Vojenského historického ústavu. Najdete tu i bezpilotní dron české výroby Sojka, kterou používala československá lidová armáda za totality. K mimořádným „úlovkům“ muzea patří také parní stroj Ringhoffer z roku 1894, součástí expozice je i stálá výstava šicích strojů soukromé sběratelky. Návštěvníci mohou také nahlédnout pod pokličku letecké archeologie havarovaných letadel, stálá výstava mapuje hlavně nehody v Jizerských horách a Krkonoších.

V sezóně je otevřeno denně mimo pondělí a do muzea se dostanete bez problémů i přes dopravní uzavírku a pohodlně tu i zaparkujete.

Více na www.muzeumjizerky.cz

Poděl se o svůj názor

Související články