Pralesní železnicí k nejvyššímu vodopádu jihovýchodní Asie

14. 8. 2017 – Malajsie, Asie
Petr Blahuš
Petr Blahuša jeho cesty

Majestátní vodopád v horském národním parku Gudung Stong se pyšní se titulem nejvyššího v celé jihovýchodní Asii, a to už něco znamená. Nejen proto sem ale lidé míří: láká je sem také mnoho žulových skal, které se nacházejí v těsné blízkosti vápencových kopců, porostlých původní džunglí, a šance najít v pralese raflézii, bájnou největší rostlinu světa. Jednou z mála možností, jak se sem dostat, je neméně legendární Jungle Railway.

Tato oproti autobusům pomalejší a svou tak trochu retro atmosférou pověstná úzkokolejná železnice začíná v Tumpatu a končí v Gemasu, kde se napojí na standardní trať Singapur- Kuala Lumpur. Kromě rychlíků na této trati jezdí i řada lokálek. Ty si na rozdíl od expresů rozhodně nedělají těžkou hlavu z dodržování nějakého jízdního řádu: po dohodě s vlakovou četou lze zastavit prakticky kdekoliv, i uprostřed pralesa.

Kdo se rozhodne k cestě do poloneznámé džungle Gudung Stong, musí vystoupit v městečku Dabong na břehu řeky Sungai Galas. Do návštěvnického centra národního parku Perdana Stong Resort odtud vedou dvě cesty: najatým taxíkem od nádraží, nebo si zaplatit převozníka, přeplout řeku do městečka a odtud se na těch asi pět kilometrů svézt najatým minivanem. Veřejná doprava do parku totiž neexistuje, takže není vyloučeno ani to, že budete muset došlapat po svých. Námaha se ale vyplatí: stát nad mraky, pokrývající dusnem dýchající džungli pod nohama, a poslouchat skřeky pralesa v ní, je zážitek, nad který se nezapomíná.

Národní park Gudung Stong se nachází v nejdivočejší oblasti malajsijského svazového státu Kelentan. Dostal své jméno po četných žulových skalách na jeho území. Rozkládá se na ploše skoro 22 000 hektarů jen řídce osídlené, divokou zvěří oplývající džungle. Za časů, kdy země byla britskou kolonií, se tomuto koutu Malajsie říkalo džungle Jelawang. Vévodí mu hora Stong, vysoká 1 422 metrů, z jejíž obří žulové plotny padá vodopád pramenící nahoře v pralese na náhorní plošině.

Od koloniální doby se tu prakticky nic nezměnilo, snad jen základna na kraji parku poblíž úpatí vodopádu se trochu přizpůsobila dnešním turistům. Stále je zde možné šplhat po horách, koupat se v řece nebo vodopádu Stong, či s průvodcem nebo sám pátrat v okolí stezek klikatících se džunglí po největší rostlině světa, raflésii.

Kromě vodopádu lákají poutníky do tohoto málo známého koutu Malajsie také četné jeskyně v jeho vápencových kopcích. Nejznámější je Gua Ikan (Rybí jeskyně), ale největší adrenalin nabízí Stepping Stone Cave, což je vlastně třicet metrů dlouhý a dost úzký průchod vápencovou stěnou, kterou se dostanete nejen do této jeskyně, ale také sousední Kris Cave.

Poděl se o svůj názor

Související články