Cashel ve třech dějstvích

16. 8. 2017 – Irsko, Evropa
Petr Sudik
Petr Sudik

Vápencový pahorek Rock of Cashel vévodí rozlehlým planinám irského hrabství Tipperary. Těsně vedle sebe tu stojí středověká věž, mohutná katedrála, románský kostel, hrad a několik irských křížů.

Dějství první

Dovolte, abych se představila: jsem Fidelma z Cashel, jsem sestrou krále Colgu a zároveň hlavní postavou historických kriminálních románů. Můj literární stvořiltel, spisovatel Peter Tremayne mě umístil časově do Irska 7.století - doby, která rozhodovala o tom, jestli se v mém království Muman /Munster/ na jihu Hibernského ostrova prosadí nová, římsky ovlivněná katolická víra plná přísných a nekompromisních pravidel, nebo zda zůstane tradiční lidové a křesťanské vyznání irských putovních mnichů.

Naše rodné sídlo - hrad Cashel- trůní na vápencové skále, a je proto dobře viditelné z okolní roviny ze všech stran. Tento symbol moci není jen důkazem politické stability, ale i zrcadlem společenského uspořádání, které například ženám zaručovalo téměř stejná práva jako mužům. Doby, která byla ještě silně ovlivněná keltskou pohanskou kulturou a zároveň se vyznačovala velkým úsilím klášterních písařů dochovat opisováním knih jak důležité náboženské spisy, tak i vědomosti antiky.

Dějství druhé

Anno domini 1127. Já, Cormac Mac Cárthaigh, arcibiskup a vládce jižního Muster, oznamuji, že nechávám můj hrad Cashel přestavit na prestižní a Bohu důstojné sídlo moci. Hrad Cashel bude jednou složen z několika budov coby důležitých svědků dějin mé vlasti. Za mého života vystavená kaple (12. stol.) bude nejen prvním irsko-normanským kostelem ostrova, ale stane se jedinečným pokladem irských dějin umění. V jejím temném interiéru sice chvilku trvá, než si vaše oči zvyknou, pak ale spatříte celou tu nádheru, která přetrvala více než osm set let: nástěnné malby s portréty světců zahalených do šarlatově červených rouch, jejich zlaté hlavy vyjímající se na sytě modrém pozadí, velkolepý oltář, stejně jako velkolepý vstupní oblouk a valenou klenbu zdobenou k sobě se choulícími zvířaty – scéna znázorňující věčný život.

Venku pak keltské kříže z jemného vápence či granitu zdobené figurami lidí, zvířat i nádhernými ornameny, kříže, které budou jednou neodmyslitelným symbolem mého Irska… Moje kaple Cormac´s Chapel v jeho prostorách ponese nejen moje jméno, ale bude velkolepou stavbou na věčné časy…. To je vůle Boží...

Dějství třetí

Hi, jmenuji se Jim a jsem řidič autobusu cestovní společnosti Paddy Wagon, která se na okružních cestách jižním Irskem zastavuje u jedné z nejdůležitějších památek ostrova: hradu Cashel. Natěšené turisty v přeplněném vozidle vyklopím na parkovišti přímo pod hradní skálou a za hodinku je opět naložím zpátky. Tři schody dolů, tři schody nahoru – to víte, moc času jim na prohlídku nezbývá, o magické atmosféře mezi keltskými křiži, která vládne před jejich příjezdem, nemají také ani ponětí, ale you know – říkat jim to samozřejmě nebudu, vždyť bych pak zůstal bez práce. Každopádně kdo chce jeden z nejkrásnějších hradů našeho zeleného ostrova skutečně vychutnat, ten si musí přivstat a přijít po svých – dřív, než se objevím já se svými “klienty”.

Epilog

Večer dočítám 22. díl Fidelmy, budík zvoní druhý den ráno v 7.30, a tak už deset minut před otevírací dobou nedočkavě přešlapuji před vstupní branou do hradu. Hradu, který byl dodnes při čtení jen plodem mé fantazie a teď se konečně stává realitou. Pod dramatickou irskou oblouho s rychle plujícími temnými mraky a fotogenicky se měnícím světlem působí přesně tak, jak jsem si ho léta představoval – včetně jedinečné atmosféry, kterou teď po ránu máme téměř jen sami pro sebe.

Poděl se o svůj názor

Související články