Letenky za pakatel

4. 1. 2018
Jana Patková
Jana Patková

Létat za pár korun bylo zbožné přání všech cestovatelů, které se vyplnilo s nástupem nízkonákladových společností, jež pravidelně uvolňují letenky za "vymodlené" ceny. Nakonec, kdo by nechtěl létat do Londýna, Osla nebo Stockholmu běžně za pětistovku.

Jak je ale možné, že takové ceny nízkonákladovky zvládnou vykouzlit, když se cenová hladina u klasických aerolinek pohybuje klidně i čtyřikrát výše?

Zapomeňte na relax v kožené sedačce, nízkonákladovka většinou rovná se jen ekonomická třída
Zapomeňte na relax v kožené sedačce, nízkonákladovka většinou rovná se jen ekonomická třída

Příplatky a spousta pravidel

Koupě letenky u nízkonákladové společnosti znamená striktní dodržování pravidel a také fakt, že si nejčastěji kupujete skutečně jen samotnou cestu.

V praxi to vypadá tak, že si s koupenou letenkou můžete obvykle vzít na cestu jen batoh (v lepším případě i palubní kufřík), check-in musíte provést on-line, a pokud chcete nějaké konkrétní sedadlo, připlatíte si. Stejně jako za “extra” odbavené zavazadlo, check-in na letišti, nevytištěnou letenku, vodu nebo nějaký menší snack na palubě. Pokud letíte na tři dny na výlet a celou svou výbavu zvládnete přepravit v batohu, nízkonákladovky jsou ideální - letíte-li ale na dva týdny a potřebujete kufr navíc, připravte se, že to bude něco stát.

Pozor na cílové letiště - od centra města může být nepříjemně daleko
Pozor na cílové letiště - od centra města může být nepříjemně daleko

Dalším důvodem, proč si nízkonákladové aerolinky mohou dovolit prodávat tak levné letenky, je i umístění jejich letišť. Málokdy se poštěstí, aby taková společnost letěla na hlavní letiště, obvykle totiž létají na letiště sekundární, která jsou od dané destinace vzdálená klidně i hodinu a půl cesty autem. K nízké ceně letenky je tedy potřeba připočítat i cenu jízdenky z letiště do města. Například ve zmiňovaném Stockholmu létají nízkonákladovky na letiště Skavsta - autobusová jízdenka do centra a zpět vyjde na 700 Kč, tedy v některých případech i dráž než cena letenky.

Čas na letišti můžete strávit na tvrdých sedadlech nebo v pohodlných křeslech...
Čas na letišti můžete strávit na tvrdých sedadlech nebo v pohodlných křeslech...

Za místo na nohy si připlatíte a v letištním lounge se neohřejete

Nízkonákladové společnosti létají v drtivé většině jen se stroji se třídou economy, některé ale za příplatek nabízejí pár sedadel s extra místem pro nohy. Na letištích také neprovozují vlastní lounge. Cestující proto mohou rovnou zapomenout na relax na kožených sedačkách s dobrým nápojem v ruce.

Zároveň je ale třeba podotknout, že některé větší aerolinky navázaly partnerství s nízkonákladovkami, tudíž si klienti, kteří mají například členství v Qantas Club a letí s nízkonákladovou Jetstar, mohou užít pohodlí lounge Qantas Airways. Oproti klasickým aerolinkám také nízkonákladovky neumožňují sbírat za zakoupené letenky prémiové body, stejně tak není možné vyjednat korporátní slevy.

TIP: A jinak levné letenky do celého světa najdete u Letušky!

Poděl se o svůj názor

Související články