Ze života anglických kanálů

Velká Británie, 17. 04. 2017

Pokaždé, když navštívíme naše přátele v Manchesteru, tak narazíme při našich výletech na nějaký ten kanál. Vodní kanál. Už po staletí je totiž Spojené království těmito kanály protkané - celkem přes 2.200 mil křížem krážem. Když jsem se přátel ptal, kde se o těch kanálech dozvím více, poslali mě do Ellesmere Portu, kde je National Waterways Museum.

Ellesmere Port leží při ústí řeky Mersey, která dodnes umožňuje lodní dopravu z Manchesteru do Liverpoolu, respektive Irského moře. A právě zde v Ellesmere Portu bylo jedno z největších překladišť různých materiálů (především železné rudy). Z malých podlouhlých lodí, překládali tento materiál na velké zaoceánské lodě a naopak, suroviny dovezené z britských kolonií se takto dále dopravovaly do vnitrozemí. V muzeu jsou stále funkční zdymadla, můžete si prohlédnout hydraulickou strojírnu, která popoháněla překládací jeřáby a také vás nechají nahlédnou do samotných lodiček. V těch nákladních lodičkách žily celé rodiny vždy několik měsíců. Je to poměrně stísněný prostor - dvě malé postele (jedna pro rodiče, druhá pro tři až pět dětí). Každopádně velmi útulné - kamna na vaření, malované nádoby (ženy se snažily ten prosto maximálně zútulnit), skládací jídelní stůl. 90 % lodi bylo samozřejmě věnováno pro náklad samotný.

Dnes tyto lodě vlastní lidé jako chatu, nebo hausbót. Jako životní styl. Prostě se na víkend zabalí a vyjedou. Denně projedou třeba 10 zdymadel, pokecají s dalšími vlastníky, stále je nějak "vytuňují", natírají atp. Také se dají pronajmout na rodinnou dovolenou. Tak snad někdy také vyzkoušíme.

Některé lodě v muzeu jsou třeba z roku 1860 a snaží se je rekonstruovat. Dělají různé sbírky, fundraising kampaně atd. Jde to pomalu, ale jde to. Angličani jsou v tomhle neuvěřitelně sveřepí. Věřím, že až se tam třeba za pět let vrátím, tak přibudou další pěkné kousky.

Každopádně muzeum nás bavilo a mohu doporučit - pár fotek viz níže.

Další články