Jen si tak splnit další sen...

2. 12. 2015 – Švédsko, Evropa
Tomáš Hájek
Tomáš Hájek

Měli jste někdy nějaký sen? Sen spojený s cestováním? Já jo! A ne jeden, ale spoustu snů. Chtěl bych letět vrtulníkem nad Great Blue Hole v Belize. Chtěl bych se plavit na lodi po Amazonce, chtěl bych projít hory na Novém Zélandu, chtěl bych zažít nějaké opravdu zimní dobrodružství za polárním kruhem. A jedno z nich by se mi teď mohlo splnit.

To poslední - ono zimní dobrodužství mám teď na dosah ruky. Přihlásil jsem se do závodu Fjällräven Polar. Jediné co musím splnit, je nasbírat ze zatím třiadvaceti Čechů v soutěži nejvíce hlasů ke svému profilu. A já to zvládnu. I když mi teď chybí asi 1200 hlasů, zvládnu to. Před dvěma lety potřeboval vítěz něco málo přes 2000 hlasů, letos to bude jistě víc, ale já věřím, že se mi to povede. Moje sny mají dobré konce.

A jaké, že mě to čeká dobrodužství? Všechny vítěze z 11 zemí a také další šťastlivce vybrané porotou, celkem dvaadvacet amatérských musherů bude začátkem dubna v Norském Signaldalenu čekat stejný počet psích spřežení. Pustou severskou tundrou se pak pět dní budeme snažit dojet do cíle v lesích kolem Jukkasjärvi ve švédském Laponsku. Je to zhruby 300 kilometrů. Počasí je i začátkem dubna dost nevyzpytatelné a může být i hodně nepříznivé. Spát se bude ve stanu nebo pod šitým nebem v záhrabech. Polární zář by mohla být hezkým bonusem, ale stejně tak může celou dobu hustě sněžit a foukat. I přes všechny možné obtíže, jejichž pravděpodobnost je mnohem vyšší, než že bude celou dobu krásné počasí, mě tahle akce láká. Láká natolik, že jsem se dohodl se ženou a s dětmi, že se pokusím o nemožné. Vyhrát!

Sám ale vyhrát nemůžu. Vítězství mi může přinést jen podpora lidí, kteří mi buď rozumí nebo mému nápadu a nadšení fandí. A já věřím, že se jich najde dost takových, kteří mi dají hlas na stránkách Fjällräven Polar (link http://www.fjallravenpolar.com/UserProfile/689) a pošlou mě za polární kruh.

Poděl se o svůj názor

Související články