Zahrada mentálních rozbřesků
![Topi Pigula](/image/itemid-92870/w-190/h-190/q-80/topi-pigula.jpg)
Mám rád botanické zahrady. Mezi mé favority patří Peradeniya na Srí Lance, botanická zahrada v Praze Troji a nově i Tropical Spice Garden na malajském ostrově Penang. Chcete vědět proč?
Půjčil jsem si motorku a vyrazil na výlet skrz ostrov Penang. Není to žádný obr, s rozlohou 1031 km2 na něm žije zhruba milion lidí. Rozkládá se na něm národní park (o něm možná někdy příště) a kousek od něj leží botanická zahrada s názvem Tropical Spice Garden. Ačkoli název slibuje koření, zdaleka nejde jen o něj. Pečlivě udržované cestičky i informační cedule dělají z návštěvy příjemně vzdělávací výlet.
![Dveře do zahrady poznání - umělecká instalace](/image/itemid-93163/w-800/q-90/93163.jpg)
Baví mě vědět, co fotím, jenže tropická flora je tak neuvěřitelně bohatá, že se po většinu času naprosto nechytám a proto mám radost z každé rostliny, kterou z pestré nabídky poznám. Banán pozná každý, ale zázvor jako rostlinu? Osobně ho miluji jak v jídle, tak v čaji (pozůstatek z cesty do Bangladéše) a mimo jiné i pro velmi fotogenické květenství.
![Strom dělových koulí Elaeis guineensis](/image/itemid-93171/w-800/q-90/93171.jpg)
Zatímco vstup do nedalekého národního parku je zdarma, tady se platí. Cena 35 rinngitů, tedy zhruba 210 korun, není zrovna málo, nicméně položím je na pokladnu hned vedle misky s kořenem zázvoru a hrstí černého pepře. Navíc je tam nějaké „cosi“, zřejmě plod, který mi nic neříká. Kakao znám, kakaovník poznám jen podle plodů. Stejné je to s pepřem, skořicí (tu známe coby usušenou kůru z mladých větviček), ale jak vypadá hřebíčkovec kořenný (Eugenia aromatica), z něhož se získává hřebíček, to vlastně vůbec netuším. Až na místě vidím, že je to vzhledem poměrně „nezajímavý“ strom. Ale svařák bez hřebíčku je asi jako grog bez rumu.
![Černý pepř jsem ochutnal a byl výborný](/image/itemid-93162/w-800/q-90/93162.jpg)
![Kůra skořicovníku cejlonského](/image/itemid-93168/w-800/q-90/93168.jpg)
Slavný Ondřej Mathioli píše o hřebíčku toto: „Hřebíčkův užíváme v pokrmích i v lékařstvích. Hřebíčky jedené aneb s vínem pité posilují srdce, jater, žaludka i hlavy. Pomáhají k zažití pokrmův, nechutenství zahánějí, dávení i měkost života aneb ouplavici zastavují a potracenou chuť k jídlu zase navracejí. Užitečné jsou také proti všelikým studeným neduhům mozku, jacíž jsou Sv. Valentina aneb padoucí nemoc, šlak, potracení paměti, závrat, křeč, třesení, ospánlivost, ztrnutí aneb nečitedlnost oudův."
![Jedna z mnohých rostlin, u kterých netuším, oč jde](/image/itemid-93173/w-800/q-90/93173.jpg)
„Ani prd,“ zabrumlám si potichu, zatímco si zblízka prohlížím zajímavou, asi metr vysokou rostlinu s výrazným květem. Chybí mi u ní cedulka. Jedno z pravidel, jež se při fotografování v botanických zahradách snažím dodržovat, je přefocovat informační štítky. Ty mi pak pomáhají se v rostlinách vyznat. Podle jména dohledám, zdali jde o kytku místní, jedůvku nebo naopak něco dobrého do kuchyně. Ale tady vůbec netuším.
![Pramen čiré vody ze skleněného koryta](/image/itemid-93170/w-800/q-90/93170.jpg)
Až o několik měsíců později, když listuji blogem na webových stránkách zahrady, tak ji zahlédnu na jednom ze snímku. A hurá! Je u ní latinský název: Tacca integrifolia. Její anglický název zní v překladu poněkud podivuhodně: netopýří lilie. Hledání podrobností o této rostlině, jejíž genetický původ lze hledat v jihovýchodní Asii, má pro mě další překvapení. Patří k čeledi smldincovitých, o které jsem nikdy neslyšel. Nejen mně zůstává neznámý farmakologický potenciál rostliny. V Malajsii aplikují pastu z jejích hlíz na vyrážku způsobenou kousnutí hmyzem a v tradiční medicíně má své místo při léčbě vysokého tlaku, žaludečních vředů a popálenin. Ovšem pořád se moc neví o tom, zdali je, a pokud ano, tak jak moc, jedovatá. Jak vidno, botanická zahrada vzdělává i poté, co jsem ji před několika měsíci opustil.
![Akupresurní stezka stimulující body na chodidlech](/image/itemid-93161/w-800/q-90/93161.jpg)
Počasí mi přálo, kytek jsem si užil až až. Sice mi jich 99 % z taxonomického hlediska nic neříkalo, ale občas se stačí jen tak se pokochat. Dokonce tak, že jsem zapomněl fotit. K pocitu štěstí, relaxace a odpočinku mi stačily procházky ve stínu palem, čtení cedulí a občasný mentální rozbřesk. „Ahá, tak tahle vypadá hřebíčkovník!“
![Kousky tropického nebe a kusy tropických rostlin](/image/itemid-93167/w-800/q-90/93167.jpg)
Jestli se někdy na Penang vrátím, rozhodně se tady budu muset zastavit ještě jednou. A myslet víc na svůj nikon D7100. Zatím budu ukájet své botanicko-fotografické pudy v pražské Troji, kde vedu fotografické semináře v rámci projektu Fotofata.