MARIE V DIRNDLU

14. 7. 2016 – Německo, Evropa
Libor Michalec
Libor Michaleca jeho cesty

Proč byste měli jet v létě do lyžařského střediska? Protože budete koukat do luftu na obrazárnu a dávat pozor, abyste přitom nenarazili do zdi...

Garmisch Partenkirchen je patrně nejlepší místo pro lyžování v Německu, ale stejně jako celé Bavorské Alpy je také malebné a osvěživé, a skoro až absurdně nádherné. Velkolepě světácké se zasněženým štítem nejvyšší hory Německa Zugspitze a zároveň i typicky domácké málem s koženými kalhotami, pivečkem a vepřovým s knedlem a zelím. Až do zimní olympiády v roce 1936 to také byla města dvě - kosmopolitní Garmisch a venkovštější Partenkirchen. Právě v části bývalého Garmisch připomíná procházka po hlavní třídě jakousi obrazárnu pod širým nebem. Na fasádách domů můžete na takzvaných „lüftlmalerei“ pozorovat velké barevné výjevy z místního života, pivnic, pohádek, lidových slavností, bible (mezi těmi vyniká Marie v dirndlu) anebo prostě medailónky majitelů domů.

Tento typ fresky na fasádách, malovaný do čerstvého vápna, který se nazývá lüftlmalerei, je oblíbený po celých bavorských Alpách.Vznikl někdy koncem 18. století, kdy bohatí zemědělci a řemeslníci chtěli na fasádě svých domů ukázat, že se jim dobře daří. Obrazy tak jsou často součástí dříve postavených architektonických prvků jako jsou okna a nebo dveře. Přeloženo doslova, znamená výraz lüftlmalerei „vzdušné malování“ , ale název je zřejmě odvozen od rodného domku fasády malíře Františka Serafa Zwincka, který žil v Oberammergau v domě zvaném 'Zum Luftl', přičemž slovo luftl může pocházet od luftig (rychlý), nebo luft (vzduch) – neboť fresky jsou malované venku.

Poděl se o svůj názor

Související články