Tam, kde (ne)končí západ

11. 4. 2017 – USA, Amerika
Petr Sudik
Petr Sudik

Někdy stačí ke štěstí málo: pár dřevěných prken a kůlů a k tomu louže slané vody. Těch prken a kůlů musí být , popravdě řečeno, “trochu” víc a tou slanou louží nemám na mysli nic menšího než nekonečný Pacifik…

Řeč je o molech stavěných v přístavech původně za účelem snažšího přístupu k lodím. Z ryze funkčních staveb se postupem času staly stavby pro radost. Nejstarším “turistickým” molem starého kontinentu je světoznámý Brighton Pier v jihoanglickém letovisku Brighton vyčnívající 524m do Kanálu La Manche. Vystavený r. 1899 ve viktoriánském stylu pro londýnskou smetánku je dnes proslulý jako ostrov zábavy před branami města a turistickým magnetem jižní Anglie. Mořská mola jsou zkrátka skvělým vynálezem, jakousi prodlouženou paží civilizace nad vodní říší v místech, kde by jinak pevninou prohrála bitvu s mocným oceánem; místem setkání, zábavy či relaxu s akustickou kulisou příboje.

Mně učarovala hlavně ta kalifornská mola-možná i tím, že ty jsou navíc ještě i prodlouženou cestou dál na západ, který pro mě byl a asi navždy zůstane symbolem svobody. Na kalifornském pobřeží jich najdete desítky–stejně rozmanitých jako zdejší krajina….

Nejznámější je určitě Santa Monica Pier –proslulý coby konec legendární Route 66 vystavený roku 1909 původně za poněkud méně atraktivním účelem odvodu městské kanalizace do moře.

Dnes tu najdete zábavný park s horskou dráhou, ruským kolem a aquariem a desítkou obchodů a restaurací. Santa Monica Pier je i oblíbeným jevištěm pouličních umělců, kteří tu s optickou kulisou Los Angeles za zády konkurují s veselým pokřikem lachtanů o “patro” níž.

Pojmem je i Pier 39 v San Franciscu z roku 1978. Bohužel od naší první návštěvy roku 1993 se malebná a především poklidná přístavní čtvrť Fisherman´s Wharf´s výhledem na sanfranciskou zátoku se siluetou Goldem Gate Bridge a věznicí Alcatraz trůnící na protějším ostrůvku změnila v pestrý, přelidněný jarmak.

Místo dřívější hrstky stánků s plody moře tu dnes najdete obchodně- zábavné centrum s nabídkou 130 obchodů a restaurací typu “Bubba Gump Shrimp Company” pro fanoušky filmu Forrest Gump a desítkou atrakcí, které mají s přístavem jen pramálo společného-od kabinetu voskových figurýn přes NFL shop až po obchod pro leváky. S 10,5 miliónů návštěvníků ročně, je Pier 39 druhou nejnavštěvovanějších atrakcí celé Kalifornie! Co ale naštěstí zůstalo, je kolonie ukřičených lachtanů vyhřívajících se líně na sluníčku na lávkách u sousedního, klidnějšího mola 41.

Úplně jiný ráz má Ventura Pier, který je zároveň jak nejstarším, tak nejdelším dřevěným pierem Kalifornie. Ten je eldorádem rybářů a útočištěm- ať dobrovolných či osudem přinucených-odpadlíků společnosti, krátících si tu dlouhou chvíli.

Bezkonkurenčně nejkrásnější je ale Santa Brabara Pier. Rybáře tu sice hledáme marně, o to větší je nabídka stylových rybích restaurací. Hlavně poránu je Santa Barbara Pier pastvou pro oči, když slunce ozařuje protější hřeben Santa Ynez Mountains na jehož úpatích se choulí exklusivní městečko Santa Barbara vystavené v koloniálním stylu s bílými fasádami a červenými střechami domů; špalír vysokých palem je nasvícených jako by to byly hvězdy z nedalekého Hollywoodu….

Klid a pohoda vládne i na Malibu Pier navíc s výhledem, který by se dal označit jako “kalifornská klasika”: široká bílá pláž, ve svahu nad ní milionové vily a opálená těla surfařů na barevných prknech…. A zatímco mi startující letadlo točící smyčku nad oceánem nemilosrdně upomíná na zpáteční letenky v kapse, v hlavě se mi už rodí plány na příští cestu… na západ.

Poděl se o svůj názor

Související články