Odkud pochází páv

10. 5. 2017 – Srí Lanka, Asie
Michal Gaj, ck SEN
Michal Gaj, ck SEN

Jeho původní domovina je tam, kde jsou doma také slovni. Ti dokonce na Šrí Lance platí za národní zvíře. Vydat se na ostrov ale můžete i za dalšími pozoruhodnými živočichy.

Národním zvířetem na Srí Lance jsou sloni. Je jich na ostrově více než pět tisíc. Většina žije roztroušená v nádherných národních parcích, hlavně v Minnerií a v Udawalawe. Ve večerních hodinách vám na běžných komunikacích svévolně zkříží cestu. Je třeba s nimi počítat.

Maximus elaphus ceylonicus, největší z asijských slonů, je tu zkrátka doma. Někteří tito velcí sloni žijí v zajetí a pomáhají lidem. Více než šedesát jich je soustředěno v sirotčinci v Pinnawale, kde je o ně postaráno. Avšak chovat se musí slušně. Před turisty a zvědavýma očima školáčků slavnostně defilují při každodenním krmení a koupání v řece Maha Oya a udivují svými dovádivými kousky. Jen neradi se pak vrací „domů do sirotčince“.

Všechny časoprostorové a kulturně historické roviny jsou na Šrí Lance krásně prošlapané právě všudypřítomnými slony. Odjakživa například pomáhali králům stavět první vodní nádrže. Žádnou z vodních ploch na Šrí Lance totiž příroda nevytvořila sama, ani největší sladkovodní plochu, tzv. Parakramovo moře (Parakrama Samudra). Byl největším ze sinhálských králů. Vybudoval vodní rezervoár včetně melioračních systémů o rozloze 2 400 ha, což hovoří za vše. Od 12. století toto inženýrské dílo slouží i pro pěstování rýže…

Říše zvířat Šrí Lanky se ale neomezuje jen na slony. Nad hlavami často létají obrovští kaloni a v Národním parku Yala si ve velkém počtu volně žijí leopardi skvrnití. Jejich množství na kilometr čtvereční dokonce převyšuje africká čísla. Lví veverky, makakové a dlouhoocasé opice langury šedé jsou tu na dosah. Můžete pozorovat endemické ptactvo, ale i jedovaté motýly – ti létají pomalu. Národním opeřencem je na ostrově pralesní kohout, který dokáže vzlétnout do korun stromů.

Nejpestrobarevnějším z ptáčků je však ledňáček královský. Mimochodem – víte odkud pochází páv? Odpověď už určitě znáte.

Když budete mít štěstí, uvidíte i munga hledajícího kobru. Postaví se jí hravě, stejně jako dalším z šestadevadesáti druhů hadů. Souboj zahájí klidně i v rušném provozu na silnici a je to fascinující podívaná.

Poděl se o svůj názor

Související články