Jerseyské válečné tunely

7. 6. 2017 – Velká Británie, Evropa
Petr Sudik
Petr Sudik

Zatímco se ostrov Jersey staral o turisty, brambory, rajčata a květiny, na kontinentě se schylovalo ke druhé světové válce. A Hitler měl plán, který měl ostrov proměnit v nedobytnou pevnost.

Kdo zavítá na největší z pěti normanských ostrovů v kanálu La Manche, na toho nečekají jen zajímavosti přírodní, ale i historické. Na Jersey jsou nejdůležitější válečné tunely, upomínající na smutnou kapitolu ostrova během nacistické okupace mezi roky 1940-1945.

Ostrované - někdo odjel, někdo zůstal
Ostrované - někdo odjel, někdo zůstal

“Pevnost Jersey" byl Hitlerův plán, který měl ostrov proměnit v nedobytnout pevnost, v případě invaze spojenců součást Atlantického valu. Jersey byl ve 30.letech dovolenkovou destinací Angličanů; dalším hospodářským odvětvím bylo zemědělství a zahradnictví. A tak zatímco se Jersey staral o turisty, brambory, rajčata a květiny, na kontinentě se schylovalo k 2. světové válce. Po vpádu do Polska a obsazení ČSSR začal Hitler s ofenzívou na západní frontě.  Osud Jersey byl zpečetěn rozhotnutím Anglie Normanské ostrovy nebránit ani od moře, ani ze vzduchu. Obsazení ostrova jako části Anglie bylo pro Hitlera otázkou prestiže i nástrojem propagandy.

Ho8 je zkratka pro „Hohlganganlage 8“ neboli tunelový komplex č. 8
Ho8 je zkratka pro „Hohlganganlage 8“ neboli tunelový komplex č. 8

Především na východním pobřeží vystavěla německá Wehrmacht desítky bunkrů, střelných věží a pozorovatelen. Nejrozsáhlejší labyrint tunelů nechal Hitler svým stavitelem dálnic Fritzem Todtem vybudovat nad líbezným Svatopeterským údolím zhruba uprostřed ostrova. Je až k nevíře, kolik úsilí bylo investováno do nesmyslné války, vždyť některé tunely jsou dlouhé až jeden kilometr! Pro část z 12 000 německých vojáků měly sloužit jako bezpečné ubytovny a zároveň jako sklady zbraní a munice.

Dnešní vchod do tunelu - památníku
Dnešní vchod do tunelu - památníku

Na výstavbě pracovalo 5 000 mužů - nejdřív španělských zajatců, poté sem nacistická organizace “OT” (Organisation Todt) deportovala politické vězně, válečné zajatce a tisíce nuceně nasazených lidi z okupovaných zemí. Poláků, Čechů a Alsasanů. Z hloubky až 33,5 m bylo vysekáno a odtransportováno 14 000 tun horniny a zpracováno 4 000 tun betonu!

Poté se stala součástí komplexu i podzemní nemocnice (plně vybavená včetně centrálního topení), která mohla pojmout až pět set zraněných vojáků. Nikdy ale nebyla - stejně jako vše ostatní - v nasazení. Jersey se totiž nikdy nestal dějištěm bojů.

Desítky mužů tu tedy přišly o život úplně zbytečně - při explozích, sesuvech horniny či strádáním, neboť s nimi bylo nakládáno hůř než se zvířaty. Nedokončené tunely jsou smutným památníkem jejich utrpení...

Nemocnice, kde se nikdo neléčil
Nemocnice, kde se nikdo neléčil

Nejhorší podmínky čekaly od roku 1942 na Rusy a Ukrajince, kteří byli podle nacisticke logiky na nejspodnějším stupni jakési absurdní rasové pyramidy. Při pohledu na ploužící se lidské trosky v roztrhaných šatech s hadry místo bot se nejeden ostrovan podělil i o část jídla z přídělového systému. Noční rabování domů kvůli potravinám a teplému oblečení bylo přesto na denním pořádku.

Budování podzemního labyrintu probíhalo v děsivých podmínkách
Budování podzemního labyrintu probíhalo v děsivých podmínkách

V chladných katakombách vám naskočí husí kůže, a to nejen kvůli teplotě. Třeba když zasednete v protileteckém krytu, kde je skličující atmosféra dobarvena ještě akusticky. Nebo hned u vchodu, kde se do tónů německé pochodové hudby mísí výbuchy dynamitu. Desítky kufrů jen o pár metrů dál upomínají na okamžik, kdy se 50 000 ostrovanů dozvědělo, že jejich domov nebude bráněn a během necelých čtyřiadvaceti hodin se museli rozhodnout, zda zůstat nebo odejít.

Na ty, kdo opustili domov čekal v Anglii sběrný tábor a kulturní šok – většina z nich totiž viděla poprvé v životě tovární haly či vlaky. Ti, co zůstali, se museli srovnat s permanentní kulisou vojenských letadel nad hlavou, sloupy kouře nad francouzským pobřežím, ale i s novými “pány” ostrova. Správa Jersey pak musela najít rovnováhu mezi nutnou kooperací s německými okupanty na jedné a potřebami ostrovanů na druhé straně bez rizika represí nebo naopak obvinění z vlastizrady.

Skličující atmosféra tunelů je umocněna i akusticky
Skličující atmosféra tunelů je umocněna i akusticky

Koncept muzea je povedený. Nedává do popředí válečně-historické údaje, ale lidské osudy, a to na obou stranách. Celé téma je navíc podáno s maximální objektivitou. Vždyť stejně jako byli mezi ostrovany ti, kteří s rizikem vlastního života sabotovali nacisty či schovávali zajatce, našli se mezi nimi i  kolaboranti a udavači. Nejeden z ostrovanů skončil kvůli „sdílnosti“ souseda v plynové komoře koncentračního tábora...

Že ani během války není svět černobílý, ale má spoustu odstínů šedé, ukazují i figuríny německých vojáků. Místo hlav mají monitory reagující na pohyb. Při pohledu do rozpačitých tváří mladých mužů snažících se lámavou angličtinou o kontakt s ostrovany je zřejmé, že nejeden z nich byl - stejně jako ostrované - buď obětí nebo aspoň nástrojen nesmyslné válečné mašinérie.

Další kapitolou jsou milostné vztahy mezi německými vojíny a místními děvčaty – ať už z prospěchu či skutečně z lásky. Útrapy všedního dne dokládají kreativní náhražky věcí denní potřeby a potravin: čaj z mrkve či listů ostružin, káva ze žaludů nebo mýdlo namíchané z písku a popela. Svědky jednoho z veselejších dnů jsou bedny Červeného kříže s dary z celého světa, především z Austrálie. V nich se kromě léků nacházely i dávno zapomenuté pochoutky jako byl čaj, káva, čokoláda a džem.

Dary hlavně z Austrálie
Dary hlavně z Austrálie

Snad nejvíc jde pod kůži kopie originálního průkazu jednoho z ostrovanů jako součást vstupenky. Přinutí vás vtělit se do reálné postavy. V přilehlé kafeterii u výstupu se pak můžete informovat se o jejím/vašem osudu...

Jedenadvacetiletý Douglas Le Marchand z mého průkazu byl jedním z 140 osob, které se pokusily o útěk. Jeho život skončil na pláži, kde byl nacisty dopaden a chladnokrevně zastřelen.
Jedenadvacetiletý Douglas Le Marchand z mého průkazu byl jedním z 140 osob, které se pokusily o útěk. Jeho život skončil na pláži, kde byl nacisty dopaden a chladnokrevně zastřelen.
Poděl se o svůj názor

Související články