Kolem Berlína přes 66 jezer

11. 7. 2017 – Německo, Evropa
Jana Patková
Jana Patková

Koupání, pěší turistika, jízda na kole i po vodě, památky na seznamu UNESCO a německá metropole na dosah ruky. To je romantický turistický okruh „66 jezer“.

Alej k jezeru Hellsee (Foto Frank Liebke)
Alej k jezeru Hellsee (Foto Frank Liebke)

Německý časopis Wandermagazin označil turistickou trasu „66 jezer“ v Braniborsku za druhou nejkrásnější trasu v Německu; předčila ji pouze frankfurtská GrünGürtel-Weg. Tato 400 km dlouhá turistická trasa vedoucí kolem Berlína je jednou nejbarvitějších částí severoněmecké roviny. Vede přes malebné louky, pastviny, kolem jezer i řek a ospalými vesnicemi, nad kterými není výjimkou zahlédnout kroužící jeřáby. Místa vyhrazená pro piknik lákají k odpočinku, restaurace k ochutnání místních specialit. Díky minimálnímu převýšení je naprosto ideální volbou i pro nepříliš zdatné turisty, kteří si mohou vybrat až z třiceti různých tras.

Plachetnice před zámkem Babelsberg (Foto Yorck Maecke)
Plachetnice před zámkem Babelsberg (Foto Yorck Maecke)

Velkou výhodu je, že okruh kolem 66 jezer je velmi dobře propojen s berlínskou místní dopravou, díky čemuž je atraktivní alternativou pro návštěvníky německého hlavního města, kteří si chtějí na chvíli oddechnout od velkoměstského ruchu. V létě si mohou návštěvníci užívat koupání v jednom z mnoha jezer, své půvaby však oblast neztrácí ani v zimě, kdy láká k procházkám v romantické, sněhem pokryté krajině.

Trasa „66 jezer“ začíná i končí v Postupimi, jejíž paláce a zahrady jsou zapsány na seznamu UNESCO. Po výletě poklidnou krajinou se tak na chvíli mohou ponořit do historie a vychutnat si lesk i slávu pruské palácové a parkové architektury.

Klášter Chorin (Foto Heidrun Walter)
Klášter Chorin (Foto Heidrun Walter)
Zámek Oranienburg (Foto Steffen Lehmann)
Zámek Oranienburg (Foto Steffen Lehmann)
Poděl se o svůj názor

Související články