Nenápadná škvíra na povrchu

17. 2. 2016 – USA, Amerika
Tomáš Míček
Tomáš MíčekA jeho fotografie

Antelope Canyon v Arizoně stále jedno z nejkrásnějších míst na Zemi. Fotografu Tomáši Míčkovi se ho podařilo navštívit ještě předtím, než do něj začali pouštět hromadné skupiny turistů.

"Antilopí kaňon je jedno z nejkrásněšjích míst na Zemi," vzpomíná český fotograf s rakouskou adresou domů Tomáš Míček. "Když jsem před časem viděl v literatuře několik fotografií kaňonu, bylo to pro mě jako zjevení. Chtěl jsem tento div přírody vidět a fotografovat.
Vydal jsem se do města Page v severní Arizoně, vyptal jsem se indiánů Navaho, jimž toto území patří, kde v krajině najdu tu nenápadnou škvíru na povrchu země, kterou se dá na dno Antilopího kaňonu sestoupit."
Sestoupil a byl ohromen krásou. Vracel se do kaňonu po mnoho dnů, uvnitř fotografoval vždy dlouhé  hodiny – podle toho, jak se měnilo osvětlení a barvy jednotlivých skalních scén v různých částech kaňonu v závislosti na výšce slunce na obloze.

"Byl to obrovský esteticky požitek. Místy je kaňon tak úzký, že se jím dá jen bočně protáhnout, jinde se rozšiřuje na několik metrů. Je v něm několik strmých, asi osmimetrových skalních stupňů, které se dají jenom obtížně lezecky překonat," vypráví Tomáš Míček a zároveň si uvědomuje, jak se doba změnila:
"Před lety nebyl kaňon turisticky zpřístupněn, byl jsem tam při fotografování sám – byla to vlastně neustálá meditace, jeden z mých nejsilnějších fotografických zážitků.
Dnes je bohužel kaňon silně využíván komerčně. Jsou v něm umístěny žebříky a schůdky. Dvě rodiny indiánů Navaho tam vpouštějí podle přísných pravidel za poplatek hromadné skupiny turistů vždy jen na krátkou dobu s průvodcem, bez ohledu na osvětlení během dne. Je to skvost přírody kouzla zbavený."


Poděl se o svůj názor

Související články