Pomník hrabivosti

15. 4. 2016 – Jihoafrická republika, Afrika
Hanzelka a Zikmund
Hanzelka a Zikmund

Neznám ženu, kterou by nepotěšily. Mnoho po nich touží a u většiny to touhou končí. Historie mnohých kousků byla v minulosti vykoupena krví a potem. Řeč je o diamantech. V době, kdy H+Z navštívili Jihoafrické Kimberley, již diamantová horečka dávno opadla. Krev a pot však na nich ulpíval dál.

První známý nález diamantu v Africe se datuje z roku 1866. Tehdy malý chlapec nalezl surový diamant o hmotnosti 21,25 ct na břehu řeky Orange. Diamantové šílenství však vypuklo až o dva roky později s nálezem diamantu o hmotnosti 83,5 ct známým jako The South African Star. Zdatný kupec jej koupil za stádo dobytka od místního kouzelníka a obratem zpeněžil za 11 200 liber sterlingů. Diamantová horečka vypukla naplno. 

Otevření dolu Kimberley (The Big Hole) | Debeersgroup.com
Otevření dolu Kimberley (The Big Hole) | Debeersgroup.com

Do oblasti kolem Kimberley se sjížděli tisíce pološílených hledačů. Prohrabávali kraj, zprvu jen do půlmetrové hloubky, aby je jiní nepředběhli svými nálezy na povrchu. Zprávy o nálezech diamantů ve zdech domů způsobily, že se hledači vrhli na domy, začali bourat a kopat v jejich okolí. Jména některých dolů dodnes nesou jména těch, jež kvůli horečce opustili své domovy. Paradoxem je, že největší světová společnost podnikající v diamantovém oboru „De Beers“ nenese jméno svého zakladatele – Cecil Rhodes, ale rodiny starousedlíků, která svou půdu prodala a kde později vznikl jeden z nejvýnosnějších dolů.

Diamanty se nachází v hornině, jejíž jméno zní, hádejte proč, Kimberlit. Kimberlit se vyskytuje v tělesech o průměru cca 1 km, která mají tvar trubky protínající zemskou kůru. Většina dolů má proto podobu gigantického trychtýře. K tomu, aby byl vytěžen 1 ct (0,2 g) diamantu, je zapotřebí vytěžit tunu horniny.

Nejznámější důl v Kimberley je The Big Hole, který se nachází v podstatě uprostřed města. Je to největší důl, který byl kdy vyhlouben lidskou rukou. V dobách jeho slávy v něm pracovalo padesát tisíc lidí. Z dolu bylo vytěženo cca 2 722 kg diamantů, z jeho útrob pochází i největší žlutý diamant Tiffany. Důl byl uzavřen roku 1915 a od té doby slouží jako pomník lidské hrabivosti. Historie a současnost diamantového dolování je ke shlédnutí v dokumentu na následujícím videu.

Během exkurze H+Z v továrně Bultfontein byli fascinováni spíše podmínkami, ve kterých dělníci pracovali, než samotnými diamanty. V knize Afrika snů a skutečnosti 3 se můžete setkat i s pojmem diamantový koncentrák. Důlní společnost vysílala pravidelně své verbíře do vesnic domorodců a ti se nakonec octli za ostnatým drátem bez vyhlídky opustit ubikace nebo továrnu po dobu minimálně jednoho roku. Po skončení pracovní smlouvy žili zaměstnanci ještě nějaký čas v karanténě a při odchodu byli podrobování přísným lékařským prohlídkám, včetně roentgenu.

Foto: Muzeum jihovýchodní Moravy Zlín, Archiv H+Z, autor: Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund
Poděl se o svůj názor

Související články