Pod deštníkem z baobabů

18. 4. 2016 – Madagaskar, Afrika
Tomáš Míček
Tomáš MíčekA jeho fotografie

Poprvé jsem na ty královské stromy narazila jako nedospělá čtenářka Malého prince, pak jako dospělá cestovatelka zmožená vedrem - jejich široká koruna poskytla kýžený stín. Pro mě jsou baobaby majestátními "stínovníky", fotografovi Tomáši Míčkovi připomínají sloupy helenských chrámů.

"Baobaby mě fascinují svými tvary a kouzlem Afriky. A přitom v Africe roste jen jeden jejich druh," přiznává fotograf Tomáš Míček, který za těmi nejkrásnějšími stromy celého světa jezdil přes dvacet let, jak říká v rozhovoru pro web cestovatelů.

Druhem, který obývá Afriku, je Adansonia digitata. Nejvíce druhů baobabů najdeme na Madagaskaru. Třeba právě ten, který Tomášovi připomíná chrámové sloupoví: "Jsou vysokánské hladké sloupy do nebe," říká fascinovaný fotograf. "Jsou jako sloupy egyptského chrámu v Karnaku," nechává se unášet  Tomáš Míček stromy, které patří k jeho nejoblíbenějším. "Až vysoko nahoře je deštníkovitá koruna větví."

Zvláštní tvar těchto stromů dal vzniknout půvabné legendě, podle které byl baobab jedním z prvních stromů, který se na zemi objevil. Když přišla palma, baobab začal fňukat, že by také chtěl být tak krásně štíhlý. Fíkovníku záviděl plody, dalším stromům zase krásné květy. Bohové podle legendy už nemohli nářky baobabu poslouchat, rozzlobili se, vytrhli ho a zasadili korunou do země.

Kromě zvláštních tvarů mají baobaby i další úžasné vlastnosti a také tajemství - tak třeba se dosud přesně neví, kolik vody do svých "opuchlých" kmenů dokážou natáhnout, a zásobit se tak na dobu sucha. Snad to může být až 2 000 litrů. Zásobárnou vody je přitom obrovský kmen stromů, který může mít v obvodu klidně i osm metrů. V takovém případě se pak stáří stromu odhaduje na úctyhodné tři tisíce roků. 

Baobaby zdaleka nerostou všude. Jak již bylo řečeno, jeden druh obývá Afriku, jednomu to svědčí v Austrálii a zbylých šest druhů roste na Madagaskaru. Do všech  těchto končin se za nimi Tomáš Míček vypravil: "Pro fotografa jsou baobaby rájem exotických forem," vysvětluje. "Některé madagaskarské druhy připomínají nevysoké baňaté hlízy roztodivných tvarů, další druh jsem fotografoval v  Austrálii." 

Nejen baobaby, ale i další nevšední obrazové příběhy stromů naleznete v knize Stromy světa. Na 368 stranách formátu 26 x 36 cm jsou fotografie výjimečné technické kvality a krásy. Knihu vydalo nakladatelství Slovart v roce 2015.

Na fotografie borovic osinatých se můžete podívat také ZDE

Poděl se o svůj názor

Související články