Lidský nimbus

21. 10. 2016 – Uganda, Afrika
Hanzelka a Zikmund
Hanzelka a Zikmund

Ha! Řekli jste si možná – Nimbus 2000, to znám! To je z Pottera… Kdepak. H+Z tímto pojmem charakterizovali krále západní Ugandy – Jeho královskou Výsost Rukirabasaija, Lieut. G.D.K. Rudiki III., Omukama of Toro, Karuzika Kabarole.

Jeho Výsost nebyla jediným důstojníkem britského impéria, se kterým se H+Z na svých cestách potkali. Zajímavé bylo, co se od něj dozvěděli. NIC. Vzájemná konverzace se odehrávala za nenápadné přítomnosti obvodního komisaře s vyšší hodností. Jakmile se hovor stočil od tématu – automobilů poslední výroby a jejich spotřeby, komisař promptně přispěchal s další dosud neprobranou značkou. Poselství bylo zřejmé. Krále bylo sice možné vidět, ale nic se od něj nedozvědět.

Uganda byla od roku 1894 britským protektorátem a zůstala jím až do získání nezávislosti v roce 1962. V roce 1967 byla království zrušena. Následovaly roky bojů a převratů a až roku 1993 byla některá království opět obnovena, jejich význam však zůstal víceméně pouze obřadní. Je otázka nakolik z přesvědčení a nakolik z donucení otec krále Rudiki třetího obdivoval britské impérium a ochraňoval zájmy britské koruny i bojem. Každopádně podporoval vzdělání a jako příklad své děti poslal do britských škol, aby objevili tajemství „bílých“. 

Ať byl král Rudiki III. sebeosvícenější H+Z byli zaujati zcela odlišnou místní specialitou. Ženy kmene Batoro se totiž, na rozdíl od ostatních kmenů z Ugandy a Keni, nemyly a na dálku „voněly“ směsí potu, starého oleje a žluklého másla. To byl ostrý protiklad k perfektní angličtině a evropskému úboru vládce. Snad proto tedy nazvali vládce nimbem. Nedostižným a nedosažitelným snem bídou trpících poddaných, který však byl pouhou loutkou v rukách britského impéria. Jistým paradoxem doby je, současná britská královna je už jen také pouhou loutkou bez faktických pravomocí.

A co na slovo nimbus říká slovník? Svatozář, gloriola, aureola, proslulost a již nepoužívané označení pro dešťová nebo sněhová oblaka… Tak si to přeberte. Já pod tímto termínem uvidím asi navždy nejnovější model Harryho čarodějného koštěte.

Foto: Muzeum jihovýchodní Moravy Zlín, Archiv H+Z, autor: Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund
Poděl se o svůj názor

Související články