Navštěvující manželství

24. 11. 2016 – Čína, Asie
Kateřina Karásková a Simon Bird
Kateřina Karásková a Simon Bird

Že se někde v Číně praktikuje volná láska? A institut zvaný navštěvující manželství? Je to pravda, jak se přesvědčíte z vyprávění Kateřiny Karáskové o etniku Mosuo, které žije v okolí jezera Lugu.

Moderní  Mosujka
Moderní Mosujka

Mosuové jsou první společností, která využívá veškerý svůj matriarchální potenciál k turistickým účelům. A podle všeho velmi efektivně.

Po překročení burácející oranžově zbarvené řeky Jang-c´-ťiang projíždíme zneklidňující krajinou, neustále ohrožovanou sesuvy půdy, směrem do západní části Himálají.

Před posledním úsekem minibus zastavuje u mýtné brány - vstupní poplatek k jezeru Lugu činí 78 juanů (245 Kč).

Romantická projížďka po jezeře
Romantická projížďka po jezeře
Čínští  turisté u jezera Lugu
Čínští turisté u jezera Lugu

Podle drbů od Julie postavila provinční vláda původně na břehu jezera hotelový komplex. Jenže neosobní komunistický rekreační areál zůstal prázdný, protože turisté upřednostňovali ubytování v útulných mosujských penzionech. Prý aby si naštvaní úředníci zajistili podíl na zisku z turistiky, otevřeli před pár lety tuhle mýtnou bránu.

Turistika u jezera
Turistika u jezera

Projedeme průsmykem, vystoupáme nahoru a při sestupu dolů na druhé straně hory minibus opět zastaví, všichni se vyhrnou ven. Mezi jehličnany projdeme k dřevěné platformě s výhledem na magické jezero uhnízděné mezi horami.

Tabule hlásá: "Vítejte u jezera Lugu, domova poslední opravdové matriarchální kultury proslavené tradicí navštěvujícího manželství."

Čínští turisté zírají na nápis, jako kdyby skutečně dosáhli země zaslíbené nevázané lásce, a teď tak úplně nevěděli, jak s tím naložit.

Dabu-  hlava mosujské  rodiny
Dabu- hlava mosujské rodiny

A co přesně si máte pod "navštěvujícím manželstvím" představit?

Ideální partnerský vztah založený pouze na touze a potěšení. Trvá jen tak dlouho, dokud si to oba milenci přejí, a každý z nich může mít i další partnery. Muži navštěvují své "manželky" výhradně v noci a před východem slunce se vracejí zpět domů.

Dívky s ním mohou začít po zasvěcovacím obřadu dospělosti, zhruba ve třinácti letech, kdy dostanou dlouhou sukni a klíč od svého vlastního "květinového pokoje", většinou ve druhém patře rodinného domu s balkonem.

Ze začátku připomíná navštěvující vztah spíš sex na jednu či více nocí a je přísně tajný. Muže nesmí při jeho nočním dobrodružství přistihnout nikdo z ženiných příbuzných. Milenci se nesetkávají přes den, ani se nebaví na veřejnosti.

Tajná milostná aférka se ovšem může časem vyvinout do trvalejšího, veřejně uznávaného vztahu. Muž se seznámí s ženinou rodinou a je mu dovoleno přijít za ní na přátelskou návštěvu i během dne. Oba partneři však nadále žijí odděleně v domech svých matek a děti, jež z těchto vztahů vzejdou, patří pouze ženám. Od biologických otců se vůbec nic neočekává.

A nakonec, ani tento "vážný vztah" není vázán věrností a dovoluje romantické odchylky s jinými partnery.

Úryvek je z knihy Kateřiny Karáskové a Simona Birda Kde ženy vládnou, která vyšla letos na jaře. Dvojice svérázných malířů a etnografů v ní seznamuje čtenáře s mexickými indiánkami, které své muže překonávají inteligencí i objemem, popisuje jediný muslimský matriarchát (v Indonésii), "navštěvující manželství" v čínském Himálaji a indické muže bojující za rovnoprávnost. 

Poděl se o svůj názor

Související články