Invalidou na svobodě

19. 5. 2017 – Panama, Amerika
Hanzelka a Zikmund
Hanzelka a Zikmund

K plazům nemám dobrý vztah. Naposledy jsem se přesvědčila včera, když se přede mnou v trávě schoval slepýš. Jak by mi asi bylo v Dariénu na lovu aligátorů?

Darién je rozsáhlé území deštného pralesa rozléhající se mezi Kolumbií a Panamou. Oba státy chrání jedinečné území národními parky (Kolumbie zde; Panama zde). Do dnešního dne nelze oblast projet a jedete-li napříč Amerikami, musíte se vydat buď okolo lodí, nebo přeletět. Tedy pokud nejste takový dobrodruzi, že byste se vydali po svých. Důvodů proti stavbě silnice je mnoho. Stavba skrz bažinaté území by byla značně finančně náročná, následky pro zdejší ekosystém nedozírné. Dalším je i přirozená bariéra proti přenosu slintavky a kulhavky, která se na sever nevyskytuje již od roku 1954.

Darién gap tudy prostě cesta nevede! | www.gifex.com
Darién gap tudy prostě cesta nevede! | www.gifex.com

H+Z byli stejně jako všichni další nuceni Darién obeplout. Když se jim pak později v Panamě naskytla možnost podniknout krátký výlet mezi tamější indiány kmene Čoko, zaváhali jen na malý okamžik. Na miskách vah proti sobě tenkrát stálo zpoždění a s ním hrozba v podobě dešťů v Kostarice a dobrodružství na dosah ruky. Váhali byste? Průvodcem jim byl Jimmy Price (James L. Price) alias Jungle Jim. Takoví lidé jsou všude na světě. Svou vyřídilkou a schopnostmi dokáží zajistit i nemožné. Fotku v knize sice nenajdete, ale já ho objevila na videu (ten vpravo na prvním záběru) 😊

Spolu s Jimmym a několika dalšími turisty se vydali na motorovém člunu směr Garachiné a odtud pak proti proudu řeky Sambú až k soutoku s malou pralesní říčkou. Bez podrobné mapy nelze přesně určit, kam až se dostali. Nicméně dobrodružstvím byla již cesta sama o sobě. V bahnitém dně zálivu San Miguel uvízli jak na cestě tam, tak zpět… To, že indiánům přinesla zkázu ohnivá voda je notoricky známý fakt ze všech Mayovek. H+Z se s tím setkali na mnoha místech a bohem zapomenutý kraj Dariénu, bohužel, nebyl výjimkou. O tom, že se skutečně jednalo o kraj žijící svým vlastním životem svědčil například fakt, že zde platily mince, které již byly panamskou vládou dávno staženy z oběhu.

Patrně jediný způsob, jak si mohli indiáni vydělat na svůj alkohol byl lov aligátorů a kajmanů. Spolu s lovci podnikli H+Z výpravu ve člunu vydlabaném z kmene zvaném piragua. „Se zatajeným dechem sledujeme každý lovcův pohyb. Bosýma nohama se brodí mělkou vodou jako přízrak, světlem hypnotisuje svou kořist. Teď sevřel násadu oštěpu oběma rukama, nekonečné vteřiny jej zvolna stáčí kamsi za žhnoucí body, předklání se… zabodl.“ (úryvek z knihy Mezi dvěma oceány) Pak už jsou jen slyšet bezmocné rány ocasu do břehu řeky. Lovec hroty oštěpu zasadil mezi krční obratle a roztrhl mu vaz. Na zvířeti nebyla vyjma dvou zkrvavených dírek ani stopa po násilí.

Ulovený aligátor | Foto: Muzeum jihovýchodní Moravy Zlín, Archiv H+Z, autor: Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund
Ulovený aligátor | Foto: Muzeum jihovýchodní Moravy Zlín, Archiv H+Z, autor: Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund

V rámci lovecké horečky se indiáni ještě chtěli pochlubit lovem kajmanů. Ti jsou větší a zuřivě se brání. Na něj však nedošlo. V zápalu dobrodružství všichni zapomněli na odliv a poslední úsek cesty zpátky k lodi si museli zpestřit tažením člunů po kamenitém dnu říčky. Do Panamy se mělo plavit také mládě aligátora, kterého si chtěl Jungle Jim přivézt živého s sebou. Jenže ačkoli byl krokodýlek připoután k zádi lodi drátem, zbyla z něj jen okousaná noha. Že by ho sežrali ostatní? Ani nápad. Raději si ukousl vlastní nohu a jako pomstu ještě vyhryzal břicho ulovené trofeje… Svoboda nade vše!

Foto: Muzeum jihovýchodní Moravy Zlín, Archiv H+Z, autor: Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund
Poděl se o svůj názor

Související články