Bohatství za černé zlato

7. 8. 2017 – Brunej, Asie
Petr Blahuš
Petr Blahuša jeho cesty

Špička tohoto minaretu je vidět na míle daleko, nic vyššího se totiž v hlavním městě ropného pidikrálovství Bruneje nesmí postavit. Co se stane, když to přeci jenom někdo zkusí?

Hlavní kopule mešity je z benátského skla
Hlavní kopule mešity je z benátského skla

Řeč je o mešitě Omara Aliho Saifuddiena, která se pyšně tyčí v hlavním městě Bandar Seri Begawan, i místními zkráceně přejmenovaného na BSG. Mešita, pojmenovaná po tehdejším 28. brunejském sultánu, byla postavena v roce 1958. Náklady na ní dosáhly ve své době astronomických pěti milionů amerických dolarů (v dnešním kurzu asi tři čtvrtě miliardy dolarů, tedy 200 miliard korun). Tato obrovská částka byla vynaložena v duchu jedné jediné priority – maximální honosnosti bez ohledu na cenu. Pro stavbu neexistovala žádná omezení.

Díky velkolepému nasvícení je mešita v noci snad ještě působivější než za dne
Díky velkolepému nasvícení je mešita v noci snad ještě působivější než za dne

Mešita stojí ve vlastní, uměle vytvořené vodní laguně. Špička jejího minaretu se tyčí do výšky 44 metrů, což je nejvíce v celém hlavním městě, a běda tomu, kdo by si od té doby zkusil postavit něco vyššího! Když se mnohem později stavěl v blízkosti mešity palác Islamic bank of Brunei, nařídil ješitný sultán odstřelit poslední patro. Bankéři si prostě dovolili víc, než bylo zdrávo: chtěli mít banku vyšší než sultán svůj kostelík.

Pohled z chudoby do zářivého bohatství
Pohled z chudoby do zářivého bohatství

Exteriéry mešity jsou fantastické jak ve dne, tak hlavně v noci, kdy je celá obří budova nádherně barevně osvětlena. Podlahy a stěny má vyloženy z nejdražšího a nejlepšího italského mramoru, zatímco okenní vitráže byly přivezeny až z Velké Británie. Na Evropu a její výrobky má brunejský sultán opravdu slabost, takže i většina luxusních koberců byla do BSG dovezena z Belgie. Hlavní kopule mešity je skleněná a je tvořena 3 500 000 kousky benátského skla. Aby se zdůraznily časy, kdy sultáni z Bruneje vládli nejen celému Borneu ale i části Filipín, postavil vládce Bruneje v laguně kolem mešity přesnou kopii obřadní kamenné lodi „mahligai“ z 16. století.

Velkolepost a zároveň marnivost mešity Omara Aliho Saifuddiena v porovnání s tím, co ji obklopuje, vynikne nejvíce, když budeme mít štěstí a strážci nás pustí na vrchol jejího minaretu. Kontrast hlavně s chudinskými slumy vodní vesnice Kampong Ayer je neskutečný. Mimochodem, jde o největší plovoucí konglomeraci na světě, tvoří ji 28 vesnic.

Další výstřední budovou BSG je Istana Nurul Iman, sultánův palác, největší obývaný palác na světě s 1 788 místnostmi. Je čtyřikrát větší než Versailles a třikrát větší než Buckinghamský palác v Londýně. Jen koupelen má 257.

Vnímavý cestovatel si nutně musí položit otázku, co nastane, až brunejským sultánům dojde ropa…
Vnímavý cestovatel si nutně musí položit otázku, co nastane, až brunejským sultánům dojde ropa…
Poděl se o svůj názor

Související články