Na hraně sopky

12. 9. 2017 – Francie, Evropa
Petr Blahuš
Petr Blahuša jeho cesty

Na okraji strmé kaldery stojí dvojice četníků jako vystřižená z komedií o potrhlých strážcích zákona a nekompromisně zahání těch pár turistů, kteří sem vyjeli. Nejaktivnější socha na světě Piton de la Fournaise na ostrově Reunion si právě zase trochu „ulevila“.

Piton de la Fournaise se tyčí do výšky 2621 metrů nad hladinu Indického oceánu
Piton de la Fournaise se tyčí do výšky 2621 metrů nad hladinu Indického oceánu

I když to nebylo z hlavního kráteru Bory s hranou ve výšce 2 621 metrů nad mořem, ale jen z nějakého bočního, navíc na svahu k nám odvráceného, směrem ke Crátere Maillard, četníci nikoho dál na stezku do hloubi hlavního kráteru nepouští – tohle je Evropská unie a tady je mantrou bezpečnost.

Výstup na sopku Piton de la Foutnaise vede několika vegetačními pásmy
Výstup na sopku Piton de la Foutnaise vede několika vegetačními pásmy

Krajina kolem vypadá jako z postapokalyptického filmu. Načervenalý prach, černé sopečné skály, nulová vegetace. Napadá mě ale ještě jedno přirovnání. Takhle možná vypadá povrch Marsu.

Mohlo nás to ale napadnout, že se sem možná potáhneme zbytečně. Když jsme noc předtím spali ještě na mysu u nejkrásnější pláže na ostrově u Saint Philippe, ucítili jsme v jeden okamžik, jak se zem, na které jsme zrovna pomalu usínali, slabě zatřásla. Další otřesy však už nepřišly, a tak jsme klidně usnuli, protože jsme spali na místě chráněném i před případnou tsunami. Byť na samém kraji biologické rezervace, střežící unikátní krajinu starých i nových lávových polí, padajících na mnoha místech pobřeží přímo přes silnice a lidské osady až do vln Indického oceánu.

Aspoň jeden unikátní zážitek jsem na střeše Reunionu toho dne měl: když jsem se vracel zklamaný z předsunuté vyhlídky, zastavil mě štáb místní francouzské lokální televize. Prý co tomu říkám a takové ty plky okurkové sezony. Nebral jsem si servítky, popsal jsem jim, jak jsem se sem hnal zbytečně přes půlku světa…

Noc na skalnatém mysu, kde jsme zažili slabé zemětřesení
Noc na skalnatém mysu, kde jsme zažili slabé zemětřesení

A tak se k překvapení nejen mého, ale i ostatních návštěvníků baru v Saint Pierre, objevila moje opálená huba večer v hlavních zprávách právě v okamžiku, kdy jsme si s Marťanem připíjeli lokální specialitou „rhum de orangé“ na neúspěch této části naší expedice na asi nejkrásnější ostrov světa.

Krásných pláží nemá Reunion hodně. Navíc je houfně navštěvují kromě lidí i žraloci lidožraví
Krásných pláží nemá Reunion hodně. Navíc je houfně navštěvují kromě lidí i žraloci lidožraví

Kdo ví – možná právě taková nenadálá popularita (i když mě samozřejmě hodně vystříhali) pomohla k tomu, že jsme tu o chvíli později sehnali průvodce k cestě na předměstský hřbitov, kde leží pohřbený nejproslulejší ostrovní čaroděj a zaříkávač woo-doo. A loupežník, protože své čáry používal při loupežích a vraždách. Dodnes se prý tady nad jeho hrobem dějí tajemné obřady černé magie.

Poděl se o svůj názor

Související články