In monasterio

27. 9. 2017 – Irsko, Evropa
Petr Sudik
Petr Sudik

Snad žádná jiná země Evropy nezanechala tolik svědků středověké sakrální architektury jako tento zelený ostrov v Atlantiku. Na své nové zrcadlovce Sony záměrně nastavuji černobílý modus.

Ne...tyto snímky už nebudu doma u počítače upravovat. Nechám je tak, jak jsou se vší jednoduchou mystickou a “bezbarvou” atmosférou. Tak nejlépe zachytím duši irských klášterů a hřbitovů před nimi. Zub času byl milosrdný k fotografům dnešní doby. Sundal budovám střechy a tím daroval interiérům plných nádherných kamenných náhrobních kamenů, sarkofágům a zdobených pilířům ideální světlo.

Protože chci mít klid od “normálních” turistů, vstávám často i v 4.30. V Irsku je v červnu v tuto dobu východ slunce... Lehce ťuknu do manželky, která samozřejme ještě spí, a oznamuji, že se nasnídáme později. Ta se už ničemu nediví – zná mě... Rychle se oblékám a vyrážím do terénu.

Volná přístupnost většiny kláštěrních areálů mě až udivuje. Žédné vstupné, žádná zavírací doba. O některé komplexy se dělím jen s hejnem vran a několika dalšími blázny jako jsem já. U Hore Abbey v městečku Cashel se v časnou hodinu úplně sám. Strašidla, duchy a ospalé krávy nepočítaje.

Jerpoint Abbey /gelsky Mainistir Sheireapúin/- je cisternsiánský klášter v Kilkenny County založen r. 1158

Mucross Abbey /Mainistir Locha Léin/ je klášter v národním parku Killerney založen 1340 Františkářským řádem proslulý tisem červeným rostoucím uprotřed křížové cesty.

Kostel a klášter Ardmore z roku 1203 s nejvyšší kulatou věží typickou pro Irsko.

Klášter Skellig Michael-již v ž.století obývali mniši tento skalní ostrov před jihozápadním pobřežím Irska.

Sv.Cainnech katedrála v Kilkenny, kde se v vstupu dokonce domluvíte česky-aspon při naší navštěvě vstupenky prodávala paní z Jihlavy.

Hore Abbey ležící nedaleko slavného hradu Cashel. Volně přístupný klášterní areál uprostřed typicky irské krajiny-tedy zelených pastvin se stády černobílých “Kerry Gold” krav...

Poděl se o svůj názor

Související články