Ve spojení kruhu a čtverce

9. 10. 2018 – Itálie, Evropa
Petr Blahuš
Petr Blahuša jeho cesty

Ať už jste ho předtím viděli na fotce nebo ne, když ho poprvé spatříte trůnit na kopci nad apulskou krajinou, spadne vám čelist až někam k pasu. Ten pohled na málo známý císařský hrad Castel del Monte působí opravdu jako z jiného světa. Však si ho také císař dal postavit hlavně z mystických důvodů.

Jeho zvláštní osmiboká a osmivěžová stavba, která je chráněná UNESCO, působí opravdu nadpozemsky. Přitom se dodnes pořádně neví, proč ho tady nechal císař Fridrich II. postavit – navíc prakticky bez obranných prvků, které v té době byly doslova životní nutností. Podle mystiků a záhadologů se tehdejší hlava křesťanstva inspirovala ve 13. století „módním“ geometrickým symbolismem, v němž osmiúhelník představoval spojení kruhu a čtverce. Zastánci mysticismu už 800 let věří, že kruh je zobrazením božské dokonalosti a nekonečnosti, zatímco čtverec pak znázorňuje lidskou nedokonalost a konečnost.

Záhadný hrad, pohádková architektura- to je Castel del Monte
Záhadný hrad, pohádková architektura- to je Castel del Monte

Castel del Monte má celkem osm osmibokých věží a všechny místnosti v hradu jsou ukryté v prostorech mezi nimi a jsou průchozí. Císař je nechal vyzdobit krásnými barevnými sloupy z korálového mramoru a ve své ložnici a jednací síni i mohutnými krby. Na mnoha místech se tu také zachovala výzdoba nebo kopie iluminátorů, dokládající císařovu velkou zálibu v sokolnictví. V několika věžích pak byly toalety, a to včetně dokonce asi vůbec prvních sprchovacích záchodů v Evropě.

Holý interiér hradu ještě zvyšuje pocit zvláštního genia loci
Holý interiér hradu ještě zvyšuje pocit zvláštního genia loci

Ty dal Fridrich II., velký obdivovatel tehdy vyspělé arabské kultury a muž, jenž chtěl obnovit římské impérium, vybudovat po svých osobních zkušenostech z muslimského světa, když v roce 1229 zorganizoval křížovou výpravu do Svaté země, během níž získal nekrvavou cestou zpátky Jeruzalém. Právě za své kontakty a obdiv vůči tradičnímu nepříteli křesťanů byl císař po většinu svého života papeži z Říma proklínán a pravidelně exkomunikován.

I bez toho byl ovšem císař na svou dobu velmi zajímavou personou. Jeho záliba ve východním způsobu života a orientálním luxusu se projevovala i vlastnictvím harému, zvěřince plného exotických zvířat a osobní gardou složenou z muslimských Saracénů. Konečně – a to mu také bylo z Říma vytýkáno – povolil nedaleko Castel del Monte vzniknout v Luceře první oficiální muslimskou komunu na křesťanském území.

Ač se Castel del Monte tyčí na nevysokém kopci, je vidět zdaleka na desítky kilometr. Proto ho také využívají apulští hasiči jako svou pozorovatelnu
Ač se Castel del Monte tyčí na nevysokém kopci, je vidět zdaleka na desítky kilometr. Proto ho také využívají apulští hasiči jako svou pozorovatelnu

Ve svém Sicilském království také zavedl zákony, které zaručovaly muslimům svobodu vyznání. Zakázal také krevní mstu a soukromé války, když chtěl, aby byly všechny spory a zločiny řešeny pouze před soudem, a usiloval o to, aby právo platilo pro všechny stejně: tedy jak pro chudé, tak i bohaté.

Zvláštní atmosféru „Hradu na hoře“, jak lze také přeložit jeho jméno, i jeho skvělé akustiky, využila také celá řada umělců. Včetně těch z Čech. Patří mezi ně třeba Severočech Tomáš Hoška, který na Castel del Monte před 20 lety nahrával se svou skupinou Sedmá vlna. „Když se tam zazpívá, tak ten zvuk běhá kolem dokola celého hradu,“ popsal svou tehdejší zkušenost Hoška.

Možná ještě více jak při pohledu zvnějšku vynikne originální architektura Castel del Monte při pohledu zevnitř, z jeho nádvoří
Možná ještě více jak při pohledu zvnějšku vynikne originální architektura Castel del Monte při pohledu zevnitř, z jeho nádvoří

Prakticky:

Přímo z Prahy létá do nedaleké Bari přímý spoj společnosti Wizz Air a nově lze přímo z letiště pokračovat asi hodinu vlakem do Corata nebo Andrii, odkud je to k hradu jen pár kilometrů. Od okamžiku nastoupení do letadla v Praze se tak dá dostat na dohled tomuto mystickému místu už za tři hodiny.

Poděl se o svůj názor

Související články