Go Podlasie

10. 10. 2017 – Polsko, Evropa
Jana Patková
Jana Patková

Polské Podlesí jako krajinu neomezených možností ukazují režiséři Szczepan Skibicki a Piotr Ejsmont. Jestli jste kreativní, máte dost nadšení, energie a nápadů, pak se ve filmu nejspíš najdete.

Film o kráse Podlesí, který můžete vidět na nedávno zahájeném XV. Mezinárodním festivalu outdoorových filmů, ukazuje nepříliš známý region jako místo, kde si můžete splnit jakékoli sny – i ty sportovní a úplně trhlé. Proč nás tvůrci filmu upozorňují právě na tento region?

Proč zrovna film o Podlesí? Máte k němu nějaký osobní vztah?

My jsme z Podlesí, narodili jsme se tady a žijeme tu. Jsme tou zemí fascinováni, ať už její přírodními podmínkami, kulturou, ale také sportem. Máme spoustu přátel, kteří rozvíjejí nejrůznější sporty. Některé z těch sportů ukazujeme ve filmu.

Proč bychom měli navštívit Podlesí?

Protože je tu krásná příroda, často divoká. Je tu mnoho rezervací, v nichž vše probíhá dle zákonů přírody. Navíc je to místo prolínání nejrůznějších kultur. A v neposlední řadě tento prostor poskytuje spoustu možností pro sportování.

Kdo v Podlesí žije a čím je zvláštní?

Je to prostor, kde v míru žijí rozličné kultury i náboženství. Katolíci, ortodoxní, protestanti… Tataři,Romové.

Podlesí je velmi zalesněné území. Lesy Bialowieska (Bělověžský prales), Knyszynska a Augustowska vytvářejí velký lesní komplex. Bělověžský les je zvláštní, protože jeho menší část je posledním pozůstatkem původního lesa v Evropě.

Používali jste ve filmu časosběrné metody? A jak dlouho tedy vznikal?

Časosběr je časově náročná technika. Některé záběry o délce 3-4 sekundy jsme dělali celou noc nebo celý den. Záběr rostoucích rostlin trval ve skutečnosti jeden měsíc.

Je ve vašem filmu Podlesí idealizované, nebo jde o realistický obrázek místa?

Nepoužili jsme žádné speciální filmové efekty, neupravovali jsme barvy. Chtěli jsme ukázat přírodu, jaká je. Nakonec, neměli jsme ani vybavení na „velký film“ a občas také není kvalita nahrávky uspokojující. Ten film jsme dělali jenom za své soukromé peníze.

Poděl se o svůj názor

Související články