Němý les

16. 4. 2018 – Česká republika, Evropa
Hana Dostálová
Hana Dostálová

Podle tradice má každý správný javánský muž dýku, ženu a dům se zpěvným ptákem. Čím víc opeřenců mají místní doma, tím větší společenská prestiž. Pěvci se proto stali předmětem výnosného obchodu, který vedle ztráty jejich přirozeného prostředí vede k vymírání celých druhů. Mezinárodní kampaň za jejich záchranu vede liberecká zoo.

Ptačí trh na Sumatře
Ptačí trh na Sumatře

Podle nedávného výzkumu organizace Traffic bylo během jednoho jediného dne jen na trzích v hlavním městě Indonésie Jakartě napočítáno celkem 19 036 ptáků 206 různých druhů. Z devadesáti procent se jednalo o místní a chráněné druhy. Stále populárnější se navíc stává online obchod. V každé z deseti provincií indonéského ostrova Sumatra existuje minimálně jedna skupina na Facebooku, která se zabývá online prodejem těchto pěvců. Kultura chování ptáků se tak postupem času proměnila ve sport a průmysl, který živí nejenom lovce a prodejce, ale i všechny výrobce a dodavatele klecí, krmiva a doplňků.

Šáma bělořitá (Copsychus malabaricus)
Šáma bělořitá (Copsychus malabaricus)

„Současná krize dosáhla bodu zvratu. Pokud nezasáhneme teď, je téměř jisté, že hlasy mnoha druhů pěvců v lesích jihovýchodní Asie zcela utichnou,“ řekla Kanitha Krishnasamy, ředitelka TRAFFIC, největší světové neziskové organizace zaměřující se na obchod se zvířaty.

Aby se tak nestalo, vyhlásila Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) kampaň Silent Forest – Ztichlý les. Vymysleli ji a vedou ji lidé z liberecké zoo.

19. července 2015 se vědeckému týmu zoo Liberec a ISCP (Indonesian Species Conservation Program) podařilo na ostrově Nias poblíž Sumatry nalézt a vyfotografovat dva divoké jedince ptáka loskutáka niaského (Nias hill myna), který byl již několik let považován ve volné přírodě za vyhynulého
19. července 2015 se vědeckému týmu zoo Liberec a ISCP (Indonesian Species Conservation Program) podařilo na ostrově Nias poblíž Sumatry nalézt a vyfotografovat dva divoké jedince ptáka loskutáka niaského (Nias hill myna), který byl již několik let považován ve volné přírodě za vyhynulého

„Je to pro nás obrovský závazek být na dva roky respektovaným evropským centrem světové ochrany přírody. Před více než deseti lety jedny z našich prvních ochranářských kroků směřovaly na ostrov Nias u pobřeží Sumatry, který je domovem i poslední populace kriticky ohroženého loskutáka niaského, jenž byl vědci považován za již vyhynulého. Záchrana tohoto ptačího druhu je také jednou z priorit kampaně Silent Forest,“ vysvětluje ředitel David Nejedlo.

Kampaň začala 1. října 2017 a potrvá do konce příštího roku. Už teď je do ní zapojeno více než 130 zoologických zahrad a ochranářských organizací z 24 zemí z celého světa.

Jaké to je, snažit se zabránit vyhynutí hned několika živočišných druhů a zkoordinovat projekt mamutích rozměrů, nám prozradí Barbara Tesařová, vedoucí kanceláře kampaně.

Kde jste našli, jako zoologická zahrada v srdci Evropy, námět pro kampaň v jihovýchodní Asii?

Naše zoo má už asi deset let v dané oblasti své projekty, ať už na ochranu ptáků, nebo třeba outloňů. Konkrétně s ochranou ptáků jsme začali před sedmi až osmi lety, kdy jsme cílili především na ochranu sojkovce dvojbarvého. Provozovali jsme záchranné centrum, kde se zabavení ptáci množili a vzpamatovávali. Pak jsme je vypouštěli zpět do volné přírody. O sojkovci se v té době vůbec nevědělo, jak se chová v přírodě, takže naši terénní pracovníci udělali i výzkum chování vypuštěných jedinců.

Kraska krátkoocasá
Kraska krátkoocasá

Co vše chce a může Silent Forest dokázat v Čechách a v Evropě?

Tady u nás je cílem především zvýšit povědomí široké veřejnosti o kritické situaci zpěvných ptáků, sesbírat dostatek finančních prostředků na vybrané ochranářské aktivity a zapojit do kampaně co nejvíce lidí. Nejvíce jsme si lámali hlavu s tím, jak zapojit evropskou populaci do problému, pro Evropany tak vzdálenému. Teď třeba organizujeme pěveckou soutěž Sing for Songbirds, kdy nám budou děti z celé Evropy posílat videa, jak zpívají pro asijské pěvce na jednu konkrétní melodii. Na konci kampaně by tak měl vzniknout mnohojazyčný sestřih zpívajících dětí z celé Evropy.

V souvislosti se zapojením zdejších obyvatel sbíráte dalekohledy – proč?

Starší, ale funkční dalekohledy pošleme do ekologických center po celé Indonésii. Tam by měly posloužit k výuce a inspirování místních dětí k ochraně přírody. Chceme zážitek pozorování pestrobarevných pěvců dopřát i dětem v Indonésii, aby dokázaly více ocenit krásu zvířat ve volné přírodě.

Co ještě byste chtěli v Indonésii dokázat?

Chceme zvýšit povědomí místních obyvatel o tom, jak moc jsou ptáci ohroženi. Rovněž hodláme vypracovat metodiku chovu – jakýsi návod – pro chov cílových druhů pěvců, abychom podpořili jejich legální chov v lidské péči.

Dále je potřeba zefektivnit vymáhání práva, vybudovat záchranná a chovatelská centra a podporovat výzkumné aktivity, bez kterých si umíme návrat odchovaných ptáků do volné přírody jen těžko představit.

Sojkovec dvoubarvý (Garrulax bicolor)
Sojkovec dvoubarvý (Garrulax bicolor)

Jakým ptačím druhům kampaň pomáhá nejvíce?

Vzhledem k množství druhů, čeledí a říší, které potřebují nutně pomoci, jsme pro přehlednost vybrali takzvané vlajkové druhy, které reprezentují nejohroženější skupiny. Jsou jimi Majna Rothschildova, Loskuták velký, Kraska krátkoocasá jávská, Sojkovec dvoubarvý, Bulbul korunkatý a Šáma bělořitá. Většinou se jedná o endemity, tedy druhy žijící pouze v jediné oblasti na světě.

Máte mezi těmito ptačími bojovníky svého favorita?

Já jsem se vlastně díky ptákům dostala k práci v liberecké zoo. Jako dobrovolník jsem pracovala na Sumatře a potkala jsem se tam s panem ředitelem Nejedlem, který byl zkontrolovat místní projekt Zoo Liberec. Osobně mám velmi ráda Majnu Rothschildovu. Možná i proto, že ji chováme v naší zoo. Majna je endemit ostrova Bali, tedy žije pouze tam, a má za sebou silný příběh. Tento druh byl v přírodě téměř (možná zcela úplně) vyhuben, nicméně díky odchovu v lidské péči se daří ho do přírody navracet. Do místní volné přírody byli dokonce vypuštěni dva ptáci odchovaní právě v naší zoo.

Článek vyšel v časopise Véčko - Vesele i vážně o Libereckém kraji

Poděl se o svůj názor

Související články