Výsledky naší soutěže vyhlášeny!

20. 2. 2016 – Česká republika, Evropa
různí
různí

Dnes 20.2.2016 ve 13.30 na cestovatelském festivalu WorldFilm - který je doprovodnou akcí veletrhu Holiday World - proběhlo vyhlášení prvních deseti nejlepších fotografií z velké foto soutěže Webu cestovatelů.

Jedním z dlouhodobých cílů Webu cestovatelů je podporovat české fotografy a růst kvality české fotografie. Proto máme například rubriku fotobonboniéra, na jejímž obsahu si velmi zakládáme a příspěvky této rubriky přebíráme velmi pečlivě, aby opravdu splňovaly slibný název.

Při vyhlašování prvního ročníku této soutěže jsme si říkali, že chceme dosáhnout počtu alespoň dvou set fotografií, že chceme poskládat kredibilní porotu, a že chceme nabízet hodnotné ceny.

Porotě předsedal čestný předseda Antonín Kratochvíl, dalšími členy byli Lenka Klicperová (šéfredaktorka Lidé a Země, nositelka ocenění Czech Press Photo), Vašek ŠIlha (Fotograf, nositel ocenění Czech Press Photo), Petr Lindner (redaktor NIKONblogu) a Petr Horký (režisér a cestovatel).

Fotek se sešlo celkem 470! A jako hlavní ceny byl zájezd od Pangeo Tours do Maroka, kompletní fotografický set (zrcadlovka a objektiv) od Nikonu a velký set funkčního oblečení Klimatex. Další ceny byly knihy, DVD, předplatné magazínu Foto a Video, National Geographic, fotokurzy a fotopráce od Foto Škoda.

Jak porota pracovala - nejprve každý z porodců nezávisle na sobě vybral 20 fotografií, které považoval z celého setu za nejlepší. Zajímavé je, že na tomto výběru se všichni shodli! Je tedy zřejmé, že těchto 20 fotografií tedy převyšovalo všechny ostatní! Potom každý porotce (opět nezávisle na ostatních) vybral svůj vlastní výběr TOP 10 a ty potom oznámkoval od 1 - 10; tedy jedničku dostala nejlepší fotka, desítku pak ta desátá. O finálním pořadí rozhodoval prostý součet bodů hodnocených fotografií. Jednoznačná shoda opět proběhla u všech porotců nad absolutním vítězem. Roman Jaroš z Ostravy se svou fotkou z Albánie dodržel téma soutěže (cestovat může každý) a navíc do fotografie kromě tématu dostal příběh i emoce. U ostatních pak ta shoda nebyla tak jednoznačná, ale je třeba říci, že aritmetika hodnocení byla jasná.

1. místo
1. místo

Hlasování veřejnosti (které na internetu někteří kritizovali, ale jsme přesvědčení, že i toto hodnocení do žebříčků patří - vypovídá o “hlasu lidu” anebo minimálně o manažerských dovednostech autora - to všechno by úspěšný autor měl mít osvojené!) představovalo docela lítý boj, ze kterého jako vítězka nakonec vzešla Lenka Kubová z Brna.

Vítězná fotka veřejného hlasování.
Vítězná fotka veřejného hlasování.

Zbývá dodat, že tuto soutěž plánujeme i na příští rok. Menší akce, menší soutěže ale plánujeme několikrát do roka opakovat, proto sledujte náš facebook a hlavně www.webcestovatelu.cz!

Celkově byla úroveň fotografií nečekaně vysoká - je jasné, že kvalita fotografie u nás má laťku hodně vysoko. A to věříme, že příští rok budeme mít ještě víc účastníků a obrázků:

P.S.: Bylo skvělé se osobně potkat se soutěžícími, kteří přijeli na vyhlašování. Díky.

Poděl se o svůj názor

Související články