ZDE ZŮSTAŇ

28. 4. 2016 – Polsko, Evropa
Pavel Trojan
Pavel Trojana jeho cesty

Muzeum historie polských Židů POLIN ve Varšavě bylo vyhlášeno nejlepším muzeem v Evropě. Je mnoho důvodů, proč ho navštívit a proč se do něj vracet.

Před několika dny proběhla éterem zprávička, že Muzeum historie polských Židů POLIN získalo ocenění European Museum of the Year Award 2016 (Evropské muzeum roku 2016), a to mezi  49 kandidáty z 24 zemí. POLIN znamená v hebrejštině “zde zůstaň” – tak si přeložili Židé vyhnaní ze Španělska v roce 1492 název Polska, když k našim severním sousedům došli. Proč byste se tam měli vypravit vy a navíc zařadit POLIN do vašeho programu prohlídky Varšavy?


Prvoligová je i architektura muzea
Prvoligová je i architektura muzea

Možná proto, abyste lépe porozuměli složitým polsko-židovským vztahům? Abyste pochopili, proč se největší židovské menšiny v Evropě před válkou nacházely ve Varšavě a v Lodži? Abyste viděli architektonický zázrak, kterého se v Česku asi nikdy nedočkáme? Anebo snad abyste si dali v místním bufetu výborná košer jídla za příznivé ceny? Každá odpověď je správná. 

Expozice, do které se budete vracet
Expozice, do které se budete vracet
Košer jídelníček
Košer jídelníček

Ohromná budova muzea je především prvoligovým architektonickým skvostem, jakých se nám v Česku bohužel nedostává. Vznikla v letech 2009–2013 uprostřed bývalého půlmilionového židovského ghetta, které Němci srovnali v létě 1943 po krátkém povstání se zemí. Čtvrť Muranów pak po válce vznikla znovu, ale kromě několika pomníků s židovskou tematikou nic předešlý život v židovské čtvrti nepřipomíná – tedy až na jednu synagogu a židovské divadlo. Architektonickou soutěž vyhrála v roce 2005 skupina finských architektů pod vedením Reinera Maklamakiho.

Ještě jeden pohled na nevšední budovu
Ještě jeden pohled na nevšední budovu

Zatímco by se mohlo zdát, že expozice se bude věnovat především perzekuci tří milionů polských Židů během 2. světové války, je to jen jedna z kapitol prohlídky začínající chronologicky u druhé poloviny 10. století, kdy do rodícího se polského státu dorazili Židé – což zaznamenal nám dobře známý Ibrahim Ibn Jakob. Historie provádí (polsky a anglicky) tisíciletím komplikovaných polsko-židovských vztahů za použití nejnovějších multimediálních metod, obrazovek, plakátů nebo kopií či modelů. Prohlídka obrovské expozice zabere minimálně dvě tři hodiny, které se vyplatí investovat, pokud se jen trochu více o Polsko zajímáte. Podobně jako do nedalekého Muzea Varšavského povstání, i sem se návštěvníci vracejí podruhé či potřetí, protože vstřebat tolik informací během několika hodin je skoro nemožné.

Z materiální historie Židů
Z materiální historie Židů
I plakáty dokážou vyprávět
I plakáty dokážou vyprávět

Ještě donedávna nebyl důvod považovat Polsko za nějakou muzejní velmoc, ale časy se mění a s nimi i náš severní soused, který fantasticky využil v posledních letech struktury Evropských fondů ve spojení s touhou po poznání vlastní historie. POLIN je jen jedním z mnoha příkladů, vždyť ve zmíněném Muzeu Varšavského povstání čeká každodenně nekonečná fronta, stejně jako v podzemní expozici pod krakovským Rynkem, a nově otevřené Evropské centrum Solidarity (Europejskie Centrum Solidarności) v Gdaňsku získalo letos Muzejní ocenění Rady Evropy (Council of Europe Museum Prize).

Plán židovského gheta z dobového tisku (1940)
Plán židovského gheta z dobového tisku (1940)

Další informace k Polsku najdete na www.polsko.travel

Poděl se o svůj názor

Související články