Ključevskij chrlí dým

8. 9. 2016 – Rusko, Evropa
Jana Patková
Jana Patková

Jedna z nejaktivnějších sopek světa, vulkán Ključevskij, se po roce opět probudil. Vulkanologové vyhlásili nejvyšší stupeň ohrožení. Svět sleduje, jak bude erupce pokračovat.

Erupce v roce 1985
Erupce v roce 1985

Sopka Ključevskij leží na Kamčatce a je vysoká 4 850 metrů. Je mimořádně aktivní – k první zaznamenané erupci došlo v roce 1697 a od té doby je sopka víceméně stále činná, stejně jako její další „kolegyně“ v oblasti. Se svými nejbližšími sousedkami tvoří úctyhodný vulkanický masiv, jak je vidět na radarovém snímku z oběžné dráhy Země.

Radarový snímek vulkanické oblasti kolem Ključevskij (foto NASA)
Radarový snímek vulkanické oblasti kolem Ključevskij (foto NASA)

6. září začal vulkán chrlit dým a popel, který se dostává až do výšky 11 kilometrů, což už představuje možné ohrožení letecké dopravy. Své okolí ale podle vulkanologů bezprostředně neohrožuje, protože kolem nejsou žádná města ani vesnice a správní centrum poloostrova Petropavlovsk-Kamčatskij je vzdálené 360 kilometrů. Přírodní divadlo tak zatím pozorují jen turisté a odborníci. Možná mezi nimi jsou i geologové-vulkanologové Alexander a Marina Belousovi, kteří se kamčatskými sopkami dlouhodobě zabývají a Alexander je výborně fotografuje – fotky erupcí Ključevskij jsou z jeho webových stránek. Najdete na nich také aktuální informace o dění na sopce.

Ključevskij v roce 1987
Ključevskij v roce 1987
Sopka při erupci v roce 1994
Sopka při erupci v roce 1994
Rok 2013 na vulkánu  Ključevskij
Rok 2013 na vulkánu Ključevskij
1. ledna 2015
1. ledna 2015

On-line můžete sopku prostřednictvím webové kamery sledovat ZDE.

Poděl se o svůj názor

Související články