Chtěl bych být námořníkem nebo pirátem

2. 11. 2016
Ladislav Zibura
Ladislav Ziburaa jeho poutě

"Strach je velmi užitečná věc, ale člověk ho nesmí pociťovat pořád. Ten svíravý a neustálý strach nás totiž pouze zrazuje od toho, abychom si plnili své sny," říká o obavách z cest Láďa Zibura, který bude o víkendu hostem festivalu Kolem světa v Brně.

Chodit pěšky? Není to anachronismus?

Je to dokonalý kompromis mezi expedicí a válením se na gauči. Člověk nemusí nic plánovat ani vyvíjet přílišnou námahu a pokořovat vysoké hory, přesto se kolem něj každý den děje něco zajímavého. Chůze mě navíc přivádí na místa, kde turisty vůbec neznají, takže se mi od lidí dostává velké zvědavosti a vstřícného přijetí. Moderních poutníků je spousta, jen o tom tolik nemluví.

Pěšky chodí poutníci...v co věříš? Co se ti honí hlavou během pochodu?

Pochod není moc hezké slovo... Nejčastěji o úplných nesmyslech nebo drobnostech, které mi zlepšují den. Jsem hodně v kontaktu s místními, takže zas tolik samoty neprožívám. Vůbec nejraději ale mám okamžiky, kdy nemyslím na nic. Těch člověk v běžném životě mnoho nemá.

Čeho se bojíš a co říkáš těm, co se bojí vyrazit (na cestu i za hranice komfortu)?

Říkám jim, že strach je velmi užitečná věc, ale člověk ho nesmí pociťovat pořád. Ten svíravý a neustálý strach nás totiž pouze zrazuje od toho, abychom si plnili své sny. Naopak dostat občas na cestě strach považuji za intuici, kterou je dobré poslouchat. Někdy vytuším, že je lepší se danému setkání vyhnout a jdu dál, nebo nepřespím na nějakém místě, protože se mi jednoduše nelíbí. To jsou mé drobné strachy, kterým naslouchám. Jinak je pěší chůze velmi bezpečná a nemám se na ní čeho bát.

Kde ve světě se toho teď podle tebe nejvíc děje? Není to náhodou Evropa?

Záleží, co člověk hledá. Mě třeba fascinuje prolínání roztahujícího se západního světa s tradičními kulturami, které ho třeba v Nepálu, kde jsem byl na jaře, přijímají dost nekriticky. Evropský pokrok vědy a techniky mě fascinuje, města plná obchodních center a multiplexů už tolik ne. Evropu už mám celkem procestovanou, zbytek si nechávám na později. V mladším věku, se smyslem pro dobrodružství, chci nějaký čas poznávat vzdálenější destinace.

Co studuješ? Co z tebe bude?

Už nestuduji a v příštích pár letech to neplánuji. Mám vystudovanou žurnalistiku, za dva týdny mi vychází má druhá kniha – Pěšky mezi buddhisty a komunisty. Rád bych u psaní zůstal, teď se chystám na pohádku pro děti. Jinak mým celoživotním snem je být námořník nebo pirát, ale to se mi asi nesplní.

O čem budeš povídat na festivalu Kolem světa?

O tom, jak jsem na jaře během tří měsíců nachodil 1 500 kilometrů napříč Nepálem a Čínou. Pohyboval jsem se především v turisty naprosto nepoznamenaných částech a často spal u místních, takže se jedná o zajímavou sondu.

Festival KOLEM SVĚTA, který sdružuje všechny nadšené dobrodruhy a cestovatele, pořádá v Brně již 9. rok cestovatel Karel Wolf. Koná se od pátku 4. 11. do neděle 6. 11. 2016 v Kongresovém centru BVV Brno. Celý program (nejen) brněnského festivalu najdete na www.kolemsveta.cz.

Láďa Zibura zahajuje odpolední blok přednášek v sobotu 5. 11. od 14:30 hod. v sále A.

Poděl se o svůj názor

Související články