Jsem zničená, Donald Trump je brutální

20. 1. 2017 – USA, Amerika
Jana Patková
Jana Patková

Dnes nastupuje do funkce amerického prezidenta Donald Trump. Co na to obyčejní Američané? Ti, kdo ho volili, i ti druzí? Anketa pro web cestovatelů.

Lidí v USA se ptali Jana a Nicole Bürgerovy z Ocean & Luxury Travel, kteří do Států jezdí pravidelně. Tentokrát navštívily New York, Pensylvánii, kde mají příbuzné, Connecticut, kde Nicole studovala, a další místa.

"Měli jsme možnost během měsíčního pobytu vidět Ameriku těsně před volbami a pak přímo po. Ještě nikdy, kromě 11. září, jsme nezažily tolik nekontrolovatelných emocí - bohužel především negativních. A to chci upozornit, že Američani jsou přímo produktem pozitivní nálady a jak se říká, jsou vychováni usmívat se i pět minut před smrtí," komentují spolupracovnice anketu. "Paradoxem je, že agresivita a nekontrolované negativní emoce byly ze strany liberálních voličů, kteří mají snašenlivost, svodomyslnost, velkorysost a umírněnost ve svém názvu. Pokud můžeme říct jen několik osobních postřehů: před volbami byla média jednostranně na straně Hillary Clinton. Američani jsou zvyklí dávat svůj volební názor na odiv přímo před dveřmi svých domů, takže jsme byly překvapeny, kolik jsme už předem viděli cedulí TRUMP/PENCE ve státech, kde předvolební průzkumy jasně dávaly preference Hillary – byly to tradiční liberální státy."

Jana a Nicole ještě dodávají, že i jejich rodina, jinak liberální, volila Trumpa: "Nejen volební heslo "Make America great again " ale TRUMPTRAIN - volaní po změně!!!! a především MAGNUM 6 jsou pro mnohé Američany zásadním názorovým postojem republikánských voličů."

Aby naše spolupracovnice přinesly co nejobjektivnějších obraz povolební nálady, ptaly se úplně neznámých lidí. Zde jsou jejich názory:


Rozzline, 50 let, učitelka

West Hartford , Connecticut

volička Hilary Clinton

1. Jak se cítíte po volbách?

Strašně, jsem zničená. Trump je rasista a xenofob a uráží muslimy. Bojím se co bude se světem.

2. Co říkáte na protesty proti Donaldu Trumpovi?

Lidé se bojí, ale myslím, že nebude občanská válka, ale možná třetí světová. Prezident u nás nemůže všechno rozhodovat musí spolupracovat s kongresem, ale to u nás poslední dobou moc nefunguje.

3. Cítíte se jako pravičák nebo levičák?

100% levice.

4. Co myslíte, že teď bude dělat Hillary Clinton?

Nevím, asi bude se dál angažovat v demokratické straně, ale nic významného.


Dayquan, 23 let, privátní bankéř

West Hartford, Connecticut

volič Hillary Clinton

1. Jak se cítíte po volbách?

Věděl jsem, že Trump vyhraje, nijak mě to nepřekvapilo, volila ho celá moje rodina. Táta je úspěšný podnikatel, ale já jsem prostě černá ovce rodiny. Nemyslím si, že Trump je rasista, ale je hodně arogantní a nemá dostatečné zkušenosti na to být prezident. To mi na něm vadí.

2. Jak jste byl spokojený s vládou Barracka Obamy?

Snížil nezaměstnanost a Obamacare (zdravotní pojištění) pro někoho fungovalo a pro někoho zase ne. Vím, že za jeho vlády se hodně zhoršily podmínky pro podnikatele, začít podnikat je nyní prakticky nemožné. Obama mi přišel jako čestný prezident, to o Clintonové říct nemůžu, i když jsem ji volil, tak jí vůbec nedůvěřuji.

3. Co si myslíte o protestech proti Donaldu Trumpovi?

Nesouhlasím s nimi, ničemu to nepomůže.


David a Suzanne, kolem 70 let, v důchodu

Harford,Connecicut

Voliči Hillary Clinton

1. Jak se cítíte po volbách?

Trump je strašně brutální, bez zkušeností, stydíme se za něj. Víme z televize, že celá Evropa byla pro Hillary. Omlouváme se Evropě.

2. Co si myslíte o tom, že v USA je minimálně 10 milionů ilegálních imigrantů?

Jsme rádi, chceme všechny imigranty. Pojďte všichni k nám.

3. Cítíte se jako pravice nebo levice?

Asi spíše pravice .


Michael, 30 let, manažer restaurace Max and Oyster Bar

Farmington , Connecticut

Volič Donalda Trumpa

1. Jak se cítíte po volbách?

Po volbách se cítím šťastně – více se bojím toho, co kdo udělá, než toho, co kdo řekne. Hillary už toho udělala špatného dost. Trump už má hodně peněz a nepotřebuje si brát úplatky jako Hillary. Potřebujeme chránit naše hranice, a ne brát více imigrantů. Nemám nic proti imigrantům, ale musí být u nás legálně – tzn. projít imigračním procesem. Potřebujeme také zlepšit ekonomiku USA, která na tom momentálně není nejlépe, a věřím, že právě Trump toho může dosáhnout.

2. Co si myslíte o protestech?

Liberální voliči protestují – nechápu to, protože jejich hesla jsou mír a soudržnost - podle toho se ale nechovají. Zapalují a vandalizuji veřejný majetek. Mezi protestujícími jsou samozřejmě nemalou částí zastoupeni nelegální imigranti, kteří se bojí, že budou deportováni.


Sean, 28 let, majitel realitní firmy FalcoRock New York

New York City, New York

Volič Donalda Trumpa

1. Jak se cítíš po volbách?

Myslím, že výhra Donalda Trumpa je nejlepší, co se mohlo stát pro USA a naší společnost. Ale mnoho lidí si to ještě bohužel neuvědomilo. Má cit pro business a pro rodinu. On a jeho rodina je příklad uskutečnění "amerického snu". Řekl i věci, které by říkat neměl, ale potřeboval probudit lidi, kteří předtím ani nikdy nevolili.

2. Co si myslíš o protestech?

Moje kancelář je přes ulici od Trump Tower, takže každý den slyším a vidím, co se tam děje. Protestují hlavně teenageři a menšiny. Většina z nich nemá vůbec opodstatněný názor, proč by Hillary byla lepší pro USA. Tito lidé nechtějí většinou pracovat, čekají na sociální dávky od státu.

Poděl se o svůj názor

Související články