Sněhuláci pro Afriku

24. 1. 2017 – Česká republika, Evropa
Michaela Böhmová
Michaela Böhmová

Jak můžete tím, že postavíte sněhuláka, usnadnit dítěti z Gambie cestu do školy? Vysvětluje a k dobrému skutku navádí Michaela Böhmová, která Sněhuláky pro Afriku vymyslela.

Není nic vzdálenějšího, než představa sněhuláka a Afriky. Co mají společného?

Sněhuláci a Afrika nemají společného vlastně nic, a proto jsem s touto myšlenkou přišla, chtěla jsem spojit protiklady. Děti v Africe si sněhuláka nikdy nepostaví, mnohdy se ale ani nedostanou do školy. S první věcí nic neuděláme, tu druhou můžeme změnit – a to bylo a je motto naší akce. Nechtěla jsem projekt, kdy se jen přispívají peníze, takových je spousta (a neodsuzuji je), ale jako kantorka na Gymnáziu jsem potřebovala hýbnout studenty, přijít s něčím aktivním, tvůrčím. A to Sněhuláci pro Afriku splňují. Princip spočívá v tom, že za dobrovolné "startovné" děti i dospělí po celé republice, ideálně v jeden den, ale vzhledem k rozmarům počasí se nám to takhle za čtyři roky projektu ještě nepodařilo, stavějí sněhuláky. Zapojují se děti všech věkových kategorií, děti s hendikepem, dospělí, děti z dětských domovů... Prostě těch, kteří jsou ochotni pomoci, je u nás spousta, náš fb sněhuláků pro Afriku je plný fotek, z nichž radost jen čiší.

Kolik se na dobrovolném startovném vybere?

Za čtyři roky se nám podařilo získat částku přes 800 000 korun a věříme, že letos překročíme milion! Už teď máme zapojeno přes dvě stě škol a stále se hlásí další. Peníze z projektu pak jdou na převoz kol českých dárců dětem do Gambie. Ty se tak díky pomoci našich školáků dostanou také do školy.

Spolupracujete s projektem Kola pro Afriku. Proč jsou zrovna (jízdní) kola pro Afriku důležitá?

Děti v Africe musí pro vzdělání překonávat velké vzdálenosti – cesta do školy a ze školy pro ně může znamenat i dvacet kilometrů a vzhledem k tomu, že přednost mají povinnosti doma jako nanosit vodu, dříví, postarat se o pole, nemají pak děti na cestu do školy čas ani sílu a rodiče je tam raději neposílají. Díky kolu to zvládnou mnohem rychleji a s menší námahou. Nedáváme jim tedy hotový produkt, učit se musí sami, chtít musí sami, jen jim usnadňujeme cestu ke vzdělání. Více vzdělaných lidí může pro Afriku znamenat větší samostatnost, schopnost se o sebe postarat sami na svém kontinentě. V tom vidíme velký přínos.

Zdánlivá maličkost - kolo na cestu do školy
Zdánlivá maličkost - kolo na cestu do školy

Kdo přišel na nápad vozit kola do Afriky?

Je to projekt, který už pořádá řada evropských zemí. Zakladatelé společnosti Kola pro Afriku, Roman Posolda a Richard Gazda, se s ním seznámili v Anglii a vytvořili nezávislé centrum u nás.

Podle čeho vybíráte, kam a komu kola dát?

Kola zatím dovážíme do Gambie, se kterou jsme navázali spolupráci. Co se týče rozdělování kol na školy a dětem, rozhoduje vzdálenost, kterou dítě musí do školy urazit. Kola se nestávají jejich osobním majetkem, jsou stále majetkem školy, aby o ně děti musely dbát. Spolupracujeme s ministerstvem školství, s místními lidmi, řediteli škol, každoročně do Afriky jezdíme, monitorujeme situaci, zaučujeme mechaniky, aby kola fungovala a projekt byl dlouhodobě udržitelný.

V Africe si musí umět kola opravit
V Africe si musí umět kola opravit

Jaká kola tam vlastně vozíte? Není ostuda darovat staré obyčejné kolo?

Kol máme spoustu, je krásné, že český člověk je ochoten pomoci, lidé využívají naše sběrná místa po celé republice a neváhají opotřebovaná kola darovat. Bereme všechna kola. Ta, která jsou vhodná pro africký terén, opravíme (lidé ve věznici, po výkonu trestu, lidé těžko prosaditelní na trhu práce...), jiná použijeme na náhradní díly nebo využijeme pro jiné akce, z nichž získáváme peníze na převoz kol (půjčovna kol na Colours of Ostrava...). Umíme si tedy poradit s každým kolem a jsme za ně vděčni.

Na sběrném místě
Na sběrném místě

Co vše je třeba zajistit, od začátku až do úspěšného konce, kterým je kolo u konkrétního dítěte?

Na celém projektu se podílí spousta lidí - dobrovolníků. Vše začíná u sběrných míst - to může založit kdokoli, kdo má pro shromažďování kol prostory. Pak to jsou dopravní společnosti, hasiči, dobrovolní hasiči, ZOO... prostě lidé, kteří nám pomáhají kola svážet do centrálního skladu v Koblově. Zde se kola opravují, třídí, takže nastupuje další skupina lidí. Další dobrovolníci pak zajišťují nakládku kol, poslední skupinka pak odjíždí do Gambie, aby zaučila mechaniky, dohlídla na předání kol, vyřídila vše po formální i praktické stránce.

No a pak to jsou všechny akce, které pomáhají získávat peníze na převoz kol, a do těch se zapojují stovky lidí po celé republice (Sněhuláci pro Afriku, Běhy pro Afriku, Colours of Ostrava...). Jak už jsem řekla, ochotných lidí, neváhajících pomoci ve svém volném čase a zdarma, je u nás naštěstí tolik, že projekt může fungovat :-)

Začátek dlouhé cesty
Začátek dlouhé cesty

Vy sama také stavíte sněhuláka?

Samozřejmě, že sněhuláka stavím, zapojuji celou naši školu. Neorganizovala bych něco, do čeho by se mně samé nechtělo.

Přivézt radost...
Přivézt radost...
... je radost
... je radost

Sněhuláci pro Afriku

Další termín pro stavění se chystá na konec ledna. Stačí se přihlásit na www.snehulaciproafriku.cz a pak už škola či organizace dostává všechny materiály a informace. Staví se za dobrovolné startovné, příspěvek, který slouží organizaci Kola pro Afriku na převoz kol dětem do Gambie. Kola tamním dětem usnadňují cestu do školy. Od roku 2012 se do stavění zapojilo přes 10 000 dětí, téměř tisícovka škol a získali jsme celkově částku zhruba 800 000 Kč. V Gambii tak díky aktivitě našich školáků narostla možnost vzdělání více než 6 000 dětem.

Více informací najdete na www.snehulaciproafriku.cz, fb:snehulaciproafriku

Více o kolech a sběrných místech najdete na www.kolaproafriku.cz

Poděl se o svůj názor

Související články