Hořící vodopád

20. 2. 2017 – USA, Amerika
Jana Patková
Jana Patková

Každoročně se na několik únorových dní rozehraje jedinečné přírodní divadlo. V zapadajícím slunci se vodopád Horsetail v Yosemitském národním parku na pár nevšedních minut změní v hořící kaskádu.

Na tuhle podívanou, která nastává v polovině února, se sjíždějí fotografové, filmaři a zvědavci z celého světa. Mnozí pravidelně, protože přírodní divadlo není nikdy úplně stejné - vodopád má různou intenzitu a může být i přerušovaný, to vše v závislosti na sněžení (a tudíž dostatku vody) v pohoří Sierra Nevada.

"Letos je vodopád díky vydatným dešťům a sněžení větší než v posledních letech," uvedl mluvčí národního parku Scott Gediman. Na Firefalls se proto přijely podívat davy lidí.

Hořící vodopád je samozřejmě optický klam v určitém úhlu zapadajícího slunce, díky kterému lidé vidí vody padající ze skály El Capitan do hloubky 305 metrů jako tekoucí lávu. Svou přezdívku ale nezískal jen díky podobnosti s ohněm: mezi lety 1872 a 1968 totiž majitelé hotelu Glacier Point pravidelně házeli z útesu hořící uhlíky, aby pobavili své hosty a turisty. V roce 1968 správa parku tuto zábavu zakázala, protože velké množství diváků v údolí ničilo louky. Nechtěnou ironií osudu je, že o rok později slavný hotel vyhořel a už nikdy nebyl obnoven.

Hotel Glacier point
Hotel Glacier point
Glacier Point - fotografie z roku 1901
Glacier Point - fotografie z roku 1901

Návštěvníkům tak musí stačit přírodní divadlo namíchané z vody a světla. Když vodopád mění barvu z bílé na žlutou, oranžovou a závěrečnou červenou, stojí to podle fotografií, které zaplavují internet, opravdu za to.

Poděl se o svůj názor

Související články