Nejkrásnější výlety na tajemná místa

17. 8. 2017 – Česká republika, Evropa
Jana Patková
Jana Patková

V roce 1966 probíhala rozsáhlá oprava hradu Rožmberk, který byl postupně celý obestavěn zednickým lešením. V pokoji v prvním patře zrovna pracoval lakýrník, když spatřil venku za oknem pomalu procházet ženskou, bíle oblečenou postavu. Nejdřív si pomyslel, že se někdo prochází po lešení, pak si ale s hrůzou uvědomil, že lešení je z této zdi už dávno sundáno...

Byla to Bílá paní rožmberská? Odpověď na tuto otázku nenajde nikde, dokonce ani v inspirativní knížce Nejkrásnější výlety na tajemná místa. Dočtete se tu ale i o dalších tajemných zjeveních na Rožmberku, třeba ten z doby okupace, kdy "bílá paní" vystrašila dvě dívky, chystající se na věži vyvěsit nacistickou vlajku. Autoři neobvyklého bedekru samozřejmě přiznají, že pověst má nejspíš původ v nešťastné Perchtě z Rožmberka, které její manžel udělal ze života opravdové peklo. A přidají několik tipů na další zajímavá místa v okolí hradu, abyste se nenudili, když už tam budete vážit cenu.

A web cestovatelů přidává také jeden: Už druhým rokem probíhá rekonstrukce rožmberské věže Jakobínka, a to původními metodami. Na dřevěné lešení se může při mimořádných prohlídkách, ta nejbližší se bude konat 14. září.

Ale zpátky k Nejkrásnějším výletům na tajemná místa. Autoři slibují brány do pekla, menhiry, záhadné domy ... a sliby plní, i když se zdravou nadsázkou. Mezi čtyřiceti výletními cíli najdete například nejděsivější místo v Praze (hřbitov bláznů), horu Blaník (kdo vůbec ví, kde vlastně bájný úkryt rytířů leží?), tajemné pohanské ďůry na Radhošti či záhadu hrobu Jakuba Krčína. Knížka je doplněna fotkami, mapkami i praktickými informacemi, takže se podle ní opravdu dá vyrazit po českých krajích. Se strašidly a záhadami v patách je to dost zábavné.

Knihu vydalo letos na jaře nakladatelství Universum
Knihu vydalo letos na jaře nakladatelství Universum
Poděl se o svůj názor

Související články