V království Ryzlinku rýnského

29. 8. 2017 – Německo, Evropa
Jana Patková
Jana Patková

Dozrávají hrozny a začínají vinobraní, což je pro návštěvu vinařských oblastí ta nejlepší doba. Jednou z nich je Střední Porýní – oblast, kterou vinařství přivedlo na seznam světového dědictví UNESCO.

Víno nejlépe chutná tam, kde vyrostlo - ve Středním Porýní například (foto Barbara Melzer)
Víno nejlépe chutná tam, kde vyrostlo - ve Středním Porýní například (foto Barbara Melzer)

Německo je nazýváno „královstvím Ryzlinku rýnského“, této odrůdě se v chladnějším prostředí velice daří. Vinařských oblastí je v Německu celkem třináct, nejvíce z nich se nachází na jihu a západě země. Význam místních slunečných svahů dokázali ocenit již Římané a byli to právě oni, kdo zde začal vinnou révu pěstovat.

Střední Porýní, Koblenz (foto Koblenz Touristik)
Střední Porýní, Koblenz (foto Koblenz Touristik)

Vinařská oblast Středního Porýní se táhne v délce 120 km od města Bingen až po Bonn. Tok Rýna je lemován strmými svahy posetými terasovitými vinicemi, mezi nimiž na krajinu shlíží středověké hrady i honosné moderní rezidence. Uprostřed oblasti Rýn obtéká mýty opředenou skálu Loreley, kterou svou básní proslavil Heinrich Heine. Území mezi městy Bingen a Koblenz díky své krásné vinařské krajině v roce 2002 získalo status součásti světového dědictví UNESCO.

Tady Rýn obtéká skálu Loreley
Tady Rýn obtéká skálu Loreley

Ve Středním Porýní stejně jako ve většině Německa převažuje bílé víno, především ryzlink, který představuje téměř tři čtvrtiny výroby. Z dalších bílých odrůd jsou to Rulandské bílé a Rulandské šedé, menšinovou produkci červeného vína zastupují odrůdy Rulandské modré a Dornfelder. Dále se v oblasti z hroznů odrůdy ryzlink také vyrábí sekt.

Ve vinařstvích pracují celé rodiny

Hlavní složkou místního podloží je břidlice. Kamenitá půda chráněná před větrem se na slunci rychle zahřívá, čímž vzniká to nejlepší mikroklima pro zrání hroznů. Vinné révě svědčí i zdejší mírné zimy a brzký nástup jara. Jen teplo však nestačí, nejlepší roky pro místní víno se vyznačují mírnými léty s dostatkem deště spíše než spalujícími vedry a čistou oblohou.

Pro oblast jsou typická tradiční rodinná vinařství, která obhospodařují plochy od tří do dvanácti hektarů. Práce na vinicích, ve sklepě i v obchodu zastávají členové rodiny. Mnoho vinařství má i vlastní restauraci nebo sezónní sklípek. Většina vína ze Středního Porýní se prodá v rámci regionu a místní vína má v nabídce každá dobrá restaurace.

Koblenz - historické město na soutoku Rýna s Moselou
Koblenz - historické město na soutoku Rýna s Moselou

Slavnosti vína na každém kroku

Vinařské slavnosti se konají v každém městečku ve Středním Porýní. Významné vinařské trhy pořádá 8.-11. a 15.-16. září městečko Oberwesel. Vedle vinařů prezentujících svá vína na malebném náměstí vystoupí i taneční a hudební soubory, vrcholem akce je pak v neděli 10. září průvod vinařů s alegorickými vozy. Informace jsou k dispozici na www.oberwesel.mittelrhein.net. Návštěvu slavností v Oberweselu je možné spojit i se zážitkem z populárního festivalu ohňostrojů a světel Rýn v plamenech, který do města zavítá v sobotu 9. září. Na návštěvníky čekají velkolepé ohňostroje doprovázené hudbou. Tradiční festival se o týden později, v sobotu 16. září, přesune do sousedního Sankt Goaru. Podrobnosti o akci poskytuje stránka www.rhein-in-flammen.com.

Prakticky:

Do vinařských oblastí na západě Německa se nejlépe dostanete autem. Půjčit si ho můžete také na letišti v Kolíně nad Rýnem/Bonnu, kam pravidelně z Prahy létá společnost Eurowings. Cesta letadlem trvá přibližně hodinu. Rezervaci letu i pronájem auta můžete provést na internetových stránkách www.eurowings.com

Poděl se o svůj názor

Související články