Skleněné betlémy

20. 12. 2017 – Česká republika, Evropa
Jana Patková
Jana Patková

Božena Kopalová ze Železného Brodu pracovala celý život jako figurkářka, a tak není divu, že i betlém si vyrobila skleněný. Po letech se stal základem sbírky její dcery Aleny, která dnes ve svém minimuzeu vystavuje přes sedmdesát skleněných betlémů.

„Své skleněné betlémy v období adventu vystavuji i venku na své zahrádce, tak se přijďte svátečně naladit,“ zve všechny Alena Kortanová. Betlémy sbírá už roky, a nejde jen o historické kousky – k vidění jsou i betlémy současných výrobců z Železnobrodska. Ostatně tady před přibližně devadesáti lety vznikly a nikde jinde na světě se v takové šíři a sortimentu nevyráběly a nevyrábí.

Venkovní adventní atmosféra
Venkovní adventní atmosféra

Minimuzeum, které najdete v historické části města zvané Trávníky, je otevřeno celý rok. Obdivovat v něm můžete betlémy figurkové, hutní, z dutého skla, z lisovaného skla... betlémy ryté, korálkové, rokailové, tavenou plastiky, mozaiku a další a další.

Nejstarší exponát minimuzea pochází z období druhé světové války a byl navržen ještě „otcem železnobrodských figurek“ – jedním z prvních profesorů zdejší sklářské školy Jaroslavem Brychtou.

Pro paní Kortanovou je však nejcennější ten po její mamince: „Svatou Rodinu na skleněné desce z betlému vyrobeného mou maminkou používám tak trochu jako své logo,“ říká železnobrodská patriotka a kronikářka.

Detail hutního betlému od Zdeňka Sochora
Detail hutního betlému od Zdeňka Sochora

Její minimuzeum má o adventu a o Vánocích rozšířený provoz. Stejně jako ve zbytku roku v něm najdete i korálkovou dílničku pro děti a prodejnu místních skleněných výrobků, kde je k mání i několik současných skleněných betlémů. Příležitostně (zejména o letních prázdninách) v prodejně probíhá i předvádění výroby u sklářského kahanu.

Prakticky:

Otvírací doba:

červenec a srpen: pondělí - sobota 10 – 17 hodin

po zbytek roku: na zavolání 777 168 470, bydlím vedle

v období Adventu a Vánoc – rozšířený provoz - viz web.stránky

při akci Zimní sklářské čtvrtky (více sklářských zajímavostí najednou – viz www.zelbrod.cz)

Vstupné dobrovolné.

Kontakt:

Ing. Alena Kortanová

MINIMUZEUM SKLENĚNÝCH BETLÉMŮ

Železná ulice 103, 468 22 Železný Brod

Mobil: 777 168 470

minimuzeum.b@seznam.cz

www.minimuzeum.wix.com/betlemy

Facebook: Minimuzeum skleněných betlémů, s prodejnou skla

Poděl se o svůj názor

Související články