Lze rozdělat oheň třením dřívek?

17. 11. 2015 – Venezuela, Amerika
Petr Horký
Petr Horký

Z dobrodružných knížek to známe všichni. Třením dřívek se rozdělá oheň. Zkoušeli jste to někdy!? Tady je světový rekordman, stačí dát play...

Tento muž je živým důkazem, že to jde! Díky tomu, že prožil řadu let mezi jihoamerickými indiány, ví, jaké dřevo použít, jak rychle točit dříkem a také jak potom dál zacházet s doutnajícím uhlíkem. Charles Brewer je venezuelský etnograf a speleolog - a je zapsán v Guinessově knize rekordů jako člověk, který zapálí oheň třením dřívek nejrychleji na světě. Takhle jsme si ho natočili přímo u něj doma v Caracasu. Než se podíváte na video, tipněte si, jak dlouho toto rozdělání ohně trvá domorodým indiánům a jak našemu šampionovi! Přesvědčit se můžete na vlastní oči.

Charles Brewer, kromě toho, že to je tedy světový rekordman v rozdělávání ohně třením dřívek, provedl několik výrazných zápisů do světových vědeckých materiálů. Tím, jak dlouho žil mezi Pemony a Yamomány, přinesl celou řadu unikátních zjištění o jejich životě.

Má ale i jednu spojitost s Českou republikou! Spolu s Markem Audy a Richardem Boudou objevili jeden z největších jeskynní systémů světa, nazvaný po veliteli expedice Charles Brewer System. Jeho délka je 17 kilometrů. Ještě nedávno se jednalo o systém úplně největší, ale italská expedice prozkoumala zákoutí jiných venezuelských jeskyní a s osmnácti kilometry získali prvenství. Teď jde tedy o to, zda se podaří uskutečnit výpravu zase sem, do Charles Brewer System a zda nebude nějaká dosud nepopsaná zátočina dostatečně dlouhá, aby...:-)

A do třetice ještě jedna zajímavost: tato "jeskynní přetahovaná" se odehrává v oblasti venezuelské Guayánské vysočiny, kde se prudce vzpínají legendární stolové hory Tepui. A právě na nositelku Charles Brewer Systemu dosud nebyla objevena pěší výstupová cesta. Vždy se tam doposud muselo helikoptérou. A český tým spolu i s lidmi z webu cestovatelů usilují o nalezení této cesty, o uskutečnění prvovýstupu. Uvidíme. Každopádně bližší informace očekávejte mezi dalšími články webu cestovatelů.

Poděl se o svůj názor

Související články